Keto dieta se sportovcům nedoporučuje

O vlivu keto diety na zdraví populace se vedou mezi odborníky spory. Australští vědci tvrdí, že v případě sportovců může být nebezpečná, protože oslabuje kosti. Atleti, kteří omezí přísun sacharidů na minimum a zvýší příjem tuků, můžou častěji utrpět zlomeninu. K oslabení kostí přitom u atletů konzumujících sacharidy nedochází.

Ketogenní dieta rozdělila svět na dva nesmiřitelné tábory. Jedni ji jako fitness fígl vychvalují do nebes, zatímco druzí namítají, že jídelníček založený na nízkém přijmu sacharidů, ve kterém není nouze o bílkoviny a tuky, hubnutí naopak ztěžuje. Ať už se právě vy přikláníte k čemukoli, pravdou je, že tenhle způsob stravování vychází z ověřeného faktu – jakmile tělo postrádá krevní cukr, sahá pro potřebnou energii do vlastních tukových zásob, což je stav nazývaný ketóza. 

Závěr si, ale každý musí udělat sám, pokud se zrovna rozhodujete zda se pustíte do keto diety, máme pro vás výsledky jednoho zajímavého experimentu, kterého se účastnili elitní sportovci.

Vysledky experimentu

Endokrinologové a sportovní lékaři z Australian Institute of Sport v Canbeře provedli experiment. Třicítku elitních sportovců sledovali během pětadvaceti dní tréninku. Polovina atletů držel keto dietu, polovina měla zvýšený příjem sacharidů. Před a na konci sledovaného období všichni sportovci prošli komplexním vyšetřením kostí.

Jedinci na keto dietě měli po pětadvaceti dnech výrazně oslabené kosti a zvýšený počet drobných zranění na nich. U skupiny konzumující sacharidy nic takového pozorováno nebylo. Naopak u sportovců dodržujících keto dietu se zdraví kostí opět vrátilo do normy, jakmile začali konzumovat sacharidy.

Další nevýhody keto diety

Odborníci obecně nedoporučují držet keto dietu dlouho, protože může poškozovat srdce a cévy.

„Keto dieta může ovlivnit nepříznivě metabolismus kostí kvůli omezení tvorby a činnosti určitých hormonů při nedostatku sacharidů. Výsledky naší studie naznačují, že keto dieta brání kostem atletů se po tréninku plně zotavit, ačkoli jsme přesně neodhalili, proč a jak se to děje,“ tvrdí jedna z autorek doktorka Louise Burke z Canberry.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat