Pravda o přínosech pití chladných nápojů

Pijete litry a litry studené vody s tím, že vám to pomůže zhubnout? Je dobře, že svůj organismus hydratujete, ovšem razantní úbytek desítek kil asi nečekejte.

Metabolismus a tekutiny. To jsou slova, která odborníci v jedné větě zmiňují asi nejčastěji. Je pravda, že dostatečná hydratace je naprosto zásadní, neboť zajišťuje hladký průběh chemických reakcí i funkce buněk a orgánů. Opravdu ale pití studené vody může při shazování nadbytečných kil nějak zásadně pomoci, nebo je to pouhý mýtus, který se nás snaží „utáhnout na vařené nudli“?

Lednice jako zlepšovák diety? Ne tak rychle

Poznatky jisté německé studie sdělují, že konzumace tekutin nízké teploty zrychlila metabolismus monitorovaných subjektů zhruba o 30 procent, což bylo nejsilněji poznat po 40 minutách od prvního doušku. Také to ve vás budí to dojem, že čím více mrazivého občerstvení, tím vyšší šance na křivky jako ze žurnálu? Skutečně to tak vypadá, nicméně i když zní závěry tohoto výzkumu velice povzbudivě, mají háček.

Jedna vlaštovka jaro nedělá

Problém je v tom, že počet zúčastněných dobrovolníků byl tak malý, že to na věrohodnost výsledného tvrzení vrhlo negativní světlo. Z tohoto důvodu se účinky studených nápojů na látkovou výměnu rozhodli přezkoumat i jiní odborníci, jiné studie a jiné vyhlášené ústavy a vzdělávací instituce. Jak to dopadlo?  

Pořád je to remíza

Ani jeden z vědeckých počinů bohužel vyloženě nepotvrdil ani nevyvrátil, že by teplota přijatých tekutin měla na metabolismus a spalování kalorií zásadní vliv. Sami experti pod vlivem rozporuplných pocitů přiznávají, že k vyřčení definitivního „rozsudku“ je třeba provést ještě další šetření. Přesto je tu něco, na čem se shodují všichni do jednoho.

Pít se musí. Ať tak či onak

Bez ohledu na to, zda svůj organismus zásobujete chladnou či teplou vodou, lidské tělo si pro udržení chodu, a to včetně metabolických funkcí, žádá zhruba dva litry vody denně. Pokud budete pitný režim dodržovat, získáte stabilní energii, vyhnete se bolestem hlavy a podpoříte optimální činnost svalů. A to je při vykonávání fyzické aktivity, bez níž žádná dieta nefunguje, důležité.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat