Namožená záda by se měla především šetřit

Za bolestí zad často stojí jejich přetažení a namožení. Ale máme dobrou zprávu – proti namoženým zádům můžete udělat něco i vy sami.

Nejčastější není bolest hlavy, ale bolest zad. A to často dlouhodobě. Téměř jedna čtvrtina žen a šestina mužů si stěžuje na chronické bolesti zad – ačkoli lékaři u většiny z nich neznají žádnou konkrétní příčinu. Často nejsou na vině vleklých obtíží ani onemocnění meziobratlových plotének, ani degenerativní změn. Ve více než 80 % případů se jedná o namožené svaly. Lékaři to nazývají „myofasciální bolestivý syndrom“.

Začíná to nepozorovaně

Lehké, ale monotonní pohyby, třeba při práci na počítači, a chybějící tělesná rovnováha vedou k tomu, že se stahuje stále stejné malé množství svalových vláken, zatímco ostatní  se nepoužívají vůbec. Pokud tyto namáhané svaly nemůžete odpovídajícím způsobem zase uvolnit, špatně se prokrvují a jsou nedostatečně zásobeny látkami pro jejich výživu, vaziva se „okyselují“, jejich pH klesá. A jsou uvolňovány látky, které aktivují senzory bolesti ve svalech. Ty působí slabými, ale neustále se opakujícími impulzy na nervové buňky v oblasti zad. Časem se stanou nervové buňky přecitlivělé, vnímají signály intenzivněji a vysílají k mozku jasnou zprávu – bolest.

O záda se starejte včas

Pokud namoženým zádům nedopřejete úlevu a odpočinek včas, zkrátí se svalové tkáně. A tak jejich práci převezmou jiné, dosud nevyužívané svaly a dopadne to s nimi stejně. U žen se často jedná o oblast šíje a horních zad. Přesto je často velmi těžké lokalizovat bolest blíže. Takže postižení mají občas pocit, že je bolí celá záda nebo dokonce celé tělo. Mnoho lidí pocítí bolest napnutých svalů až po letech, takže terapie je potom samozřejmě delší.

Trpělivost se vyplácí

Začít šetřit svaly, které drží páteř a umožňují nám pohyb, by byla právě ta špatná cesta. Lepší je kombinace cíleného uvolňování zatuhlých svalů a procvičování. Před každým cvičením a po něm byste neměli zapomínat na důkladné protažení. Protože pokud namožené svaly začnete procvičovat hned bez protažení, zatuhnou teprve pořádně. Kromě cvičení se doporučují také masáže. Podle posledních studií ale samotné masáže nepomohou, vždy je dobré je kombinovat s cvičením.

U lehčích případů ucítíte zlepšení po dvou až třech měsících tréninku, u chronických obtíží napravení trvá déle. Lékaři však upozorňují na to, že kdo jednou trpěl bolestmi zad, bez správného cvičení se bude bolest neustále vracet. Dobré je proto cvičit pravidelně 15 až 20 minut každý den a celý život.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:45
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat