Odbourání strachu posiluje odvahu

„Svět patří odvážným“ – zní známé heslo. Tak proč si tak často sami stojíme v cestě? „To nejde“, „z toho nic nebude“, „to se stejně nepodaří“ – vypouštíme z úst velmi snadno. Poradíme vám spolehlivý způsob, jak si dodat odvahy.

Odvaha neznamená, že nemáte strach. Odvaha znamená umět se pohybovat mimo svoji komfortní zónu. Často nás brzdí ale strach – a jako již pravěkému instinktu mu to jde opravdu dobře. Strach je naše ochrana před nebezpečím – reálným stejně jako domnělým.

Odvážné národy

Odvaha je součástí každé jednotlivé kultury. Selhání, chyby, bankroty, smůla a nehody jsou v naší kultuře zakázané. Proto z nich máme strach, místo toho, abychom to prostě jednou vyzkoušeli a z chyb se poučili. Pokud se ale odvážíme a třeba i selžeme, nakonec zjistíme, že tak strašná ta chyba zase nebyla. A příště už to vyzkoušíme snadněji.

Nové cesty, nové šance

Každá nová cesta s sebou přináší také nebezpečí ze selhání – ale kromě toho také velké příležitosti. Abyste je byli schopni rozpoznat, zkuste si nejdříve „cestu“ projít v hlavě a domyslete si k ní pozitivní konec. Přitom zjistíte, kolika různými způsoby můžete dojít až k cíli. Která z vašich schopností, jaký talent a jaké zkušenosti k tomu budete potřebovat. Pak je jakákoli změna uchopitelnější a atraktivnější. A ze strachu ze změny se stane přání na změnu.

Motivace

Motivace může přijít klidně zvnějšku, efektivnější je ale, když bude vycházet přímo z vás. K čemu odvahu vlastně potřebujete? Co opravdu chcete? Pak se dá vaše vášeň pro nějaké téma nebo projekt snadno změnit na odvahu udělat k tomu první krok.

Intuice

Racionální myšlenky se odehrávají ve vaší hlavě. Intuice ale pochází ze srdce nebo z břicha. Poslouchat tenhle hlásek může být cestou k řešení, které hlava nevzala v úvahu. Vaše intuice vám tedy může ukázat nejen cestu, ale dodat také jistotu a odvahu.

Méně strachu, více odvahy

Strach je relativní. Když je velký, odvaha je malá, když se zmenšuje, odvaha roste. Nemusíte tedy nutně budovat odvahu, stačí jen odbourat strach. Jak? Úplně snadno – každý strach posuďte a zanalyzujte ho.

Nová kultura

Jak již bylo řečeno, žijeme v nedostatečné „chybové kultuře“. A tak si to změňte sami pro sebe. Dovolte si chybovat a selhat. Začněte nějaký projekt s přesvědčením, že smíte selhat.

Po malých krůčcích

Samozřejmě si klidně můžete hned nazout sedmimílové boty. Jednodušší je ale postupovat po malých krůčcích.  Ke zdárnému konci nakonec dojdete po malých krůčcích stejně jako po jednom velkém skoku, ke kterému byste se třeba nikdy neodvážili.

Sebedůvěra

Tohle je myšleno doslova – věřte v sami sebe. Máte talent, schopnosti a know-how, na které se můžete spolehnout. Tak začněte a trochu si věřte. Nakonec všechno je jednou poprvé.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat