Leváků je v evropské populaci až deset procent

Levorucí lidé zažívali v minulosti těžké časy přeučování, ponižování a diskriminace. Přitom upřednostňování levé strany těla při manuální práci je v populaci mnohem běžnější, než se soudilo. Podle rozsáhlého průzkumu je jich v evropské populaci deset procent.

Ještě v 18. a 19. století bylo leváctví neboli sinistralita považováno za ostudný handicap, který společnost přísně odsuzovala. Postupem času se však situace začala pomalu měnit k lepšímu, až se lidé nepíšící „pravačkou“ konečně dočkali nejen tolerance, ale i výhod v podobě speciálních pomůcek, a to od kancelářských potřeb až po příbory. Jak na tyto jedince dnes pohlíží moderní věda?

Kdysi vada, nyní velká vzácnost

Z výzkumu zahrnujícího 2,3 milionu Evropanů vyplývá, že striktně levou ruku jako dominantní používá 9,34 procenta lidí. Když se však do kritérií zahrne to, zda lidé někdy používají levou a někdy pravou ruku, je těchto jedinců 18,1 procenta. Mezi nimi jsou navíc přeučení leváci, jejichž levorukost v dětství nebyla tak vyhraněná. Podle skotských psychologů je tedy v populaci přesně 10,6 procenta leváků.

„Podíl lidí, kteří používají obě ruce pro různé úkoly, je téměř tak velký jako podíl levorukých,“ míní doktorka Silvia Paracchini z University of St Andrews ve Skotsku.

Slavní leváci

Ačkoli je levorukých jako šafránu, do historie zasáhli nesmazatelnou stopou. Své o tom ví třeba Alexandr Veliký, Caesar i římský císař Tiberius. Do této kategorie spadá také Napoleon Bonaparte, Gándhí či Winston Churchill. Ani v řadách amerických prezidentů nikdy nebylo o ty, co to mají hozené „doleva“, nouze. Mezi slavná jména patří Benjamin Franklin, Thomas Jefferson, Harry S. Truman, J. F. Kennedy, Ronald Reagan, George Bush starší, Bill Clinton i Barack Obama. Mimochodem, v britské královské rodině je to dokonce dědičné, čehož je ztělesněným důkazem královna Alžběta II., princ Charles i princ William.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat