Počasí dokáže ovlivnit duši i tělo

Vzbudíte se a moc dobře se necítíte. A ani nemáte tušení, čím by to mohlo být. Ale stačí jeden pohled z okna a už je vám to jasné – počasí. Je vám to povědomé? Pak spadáte do poloviny těch, kteří trpí přecitlivělostí na počasí.

Bolesti hlavy, závratě nebo nespavost – mnozí se při změně počasí cítí špatně. Jak ale citlivost na počasí vzniká a dokáže něco pomoci?

Co je přecitlivělost na počasí

Možná vás to překvapí, ale na počasí nějak reagují všichni. Jakmile se změní vnější podmínky, tělo se musí přizpůsobit, aby naše orgány jako celek dále optimálně fungovaly. U některých lidí toto probíhá v klidu, u jiných každá změna vyvolává potíže. Jako přecitlivělost na počasí se označují změny vegetativního nervového systému, tedy procesy, které nemůžeme vědomě ovlivnit.

Ačkoli fenomén přehnaného vnímání změny počasí věda zatím moc neuznává, měl by být brán vážně. Studiemi je potvrzeno, že postižení trpí různými symptomy. Vysvětlení, co se v těle děje, sice neexistuje, ale jedno je jasné – lidé cítí vliv počasí a to vyvolává obtíže. Většinou se jedná o lidi, kteří více reagují i na jiné podněty, třeba na stres, ale k přecitlivělosti přispívá i vyšší věk a jiná onemocnění.

Jaké obtíže vás mohou trápit?

Samozřejmě jsou symptomy zvýšené citlivosti na změnu počasí velmi individuální a mohou se projevovat tisícem různých způsobů, ovšem nejčastěji postižení hovoří o následujících:

Celkově se necítíte ve své kůži a k tomu se přidává bolest hlavy, migréna, zhoršený spánek nebo nespavost, vyčerpání, závratě, nervozita, depresivní nálada, poruchy soustředění, fantomová bolest (třeba na jizvách), trombóza, srdeční obtíže, astma a dýchací potíže, potíže s tlakem… Seznam je dlouhý a velmi různorodý. A to je vlastně i důvod, proč přecitlivělost nelze diagnostikovat.

Kdy se objevují?

Stejně individuální jako jsou symptomy, jsou i různá počasí, které je vyvolávají. Pokud přecitlivělostí trpíte, pak sami musíte vypozorovat, při jakém počasí se potíže objevují. Obecně nejlépe lidé snášejí počasí s vyšším tlakem vzduchu a teplotami mezi 15 a 25 stupni. A není se čemu divit – vyšší tlak vzduchu zapříčiňuje jasnou oblohu a slunečné počasí. Jen samotná myšlenka na to v lidech vyvolává úsměv. A naopak většina negativních symptomů se objevuje při nižším tlaku vzduchu, ale také změna z teplého na studené počasí nebo obráceně.

Tělesné potíže

Zatímco o některých symptomech by se dalo hovořit jen jako o pocitech, existují i „hmatatelnější“ příznaky. Tělesné obtíže, které jsou v závislosti na druhu počasí typické a stále se opakující.

Tak například teplá fronta nemá na svědomí jen dlouhé deštivé dny, ale také bolesti hlavy, migrény, poruchy spánku, trombózu a astma, a dokonce riziko srdečního infarktu. Zato při setkání teplého vzduchu a studené fronty byste se měli teple zabalit. A to doslova. Tahle kombinace vede totiž k bouřkám a teploty padají hluboko dolů. A nejčastěji může potrápit bolest hlavy, problémy s tlakem a srdcem, astma nebo chronická bronchitida.

Jak s citlivostí bojovat?

Nejlepší lék je tělo trénovat a zocelovat. Samozřejmě na čerstvém vzduchu a za jakéhokoli počasí. A nemusí se jednat přímo o sport. I procházka může pomoci, hlavní je vyjít ze dveří. A nejlepší pro to je špatné počasí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat