Pryč s jarní únavou

Únava, ospalost a tak nějak na konci sil… Tak přesně takhle se každé jaro cítí dokonce až miliony lidí. Je to i váš případ? A dá se s tím něco dělat nebo to musíme prostě jen přetrpět?

Únava na začátku jara naznačuje, že se tělo hormonálně přenastavuje. Ale to není jediná změna, ke které v našem organismu dochází. S prvními teplými dny stoupá také tělesná teplota, žíly se roztahují a krevní tlak klesá, zvyšuje se počet červených krvinek.

Pomáhá káva?

Asi po 20 minutách po po prvním šálku kávy začnou působit alkaloidy, které stimulují pozornost, náladu a energii. Po dalších čtyřech hodinách je ale účinek pryč. Dodávat si energii kávou ale nejde donekonečna – po několika šálcích má káva naprosto opačný účinek a s každým dalším douškem je člověk jen více unavený a vyčerpaný. Co tedy pomůže?

Všichni ven!

Jarní únava začíná v hlavě. Po zimě chybí mozku serotonin, ale v krvi je příliš mnoho melatoninu. Nejúčinnější je tedy načerpat slunce alespoň 30 minut denně. A když si necháte slunce posvítit chvilku i na oční víčka, nastartujete v mozku továrnu na serotonin.

Dejte si ředkvičky

Kulaté, červené, ostré a zdravé – ředkvičky jsou tradičním přírodním prostředkem proti jarní únavě. Od poloviny dubna dodávají opravdu hodně železa, které je důležité pro krevní obnovu a energii v buňkách.

Vsaďte na červenou

Jako nejrychlejší se označují červená auta, červené tabletky účinkují lépe než bílé. Podle psychologů dodává tato signální barva přes naše podvědomí do těla energii. A my jsme pozornější, aktivnější, rychlejší a sebevědomější. Tak si hned ráno oblečte třeba červené kalhoty.

Pryč s rutinou

Na nové věci reaguje mozek rychle – začne vylučovat hormon štěstí dopamin. A není nutné hned začínat s adrenalinem, stačí, když třeba do práce zkusíte jít jinou cestou.

Omezte cukry

Potřebujete rychle energii? Pak raději sáhněte po jogurtu, vejcích nebo sýru. Neurologický výzkum ukázal, že bílkoviny stimulují vylučování orexinu – látky, která osvěžuje a zvyšuje tělesnou aktivitu.

Hlavu vzhůru!

Posaďte se u psacího stolu s důrazem na správné držení těla. Aktivní páteřní svalstvo udržuje prostupné nervové kanálky, a tak může energie nerušeně proudit. A pro více energie do celého těla můžete zkusit i lehká cvičení – kroužení rukou, protažení zad, krátká procházka.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat