Sedm mýtů o potu

Když se v podpaží na nové bílé halence objeví známé nepřijemné fleky, nejspíš vás to naštve. Proti potu snad neexistuje žádné účinné řešení. Ale takovou měrou, jakou tuhle otravnou tělní tekutinu nesnášíte, stejnou je pro tělo životně důležitá. Protože tím, jak se pot odpařuje, ochlazuje tělo a brání jeho přehřátí. Co se pocení týká, existuje celá řada předsudků a mýtů. Ale co je na nich pravdy?

Studené nápoje chrání před pocením

Bylo by to hezké, zvlášť když je venku nesnesitelné vedro a pot z vás jenom teče. Ale ve skutečnosti je tomu právě naopak. Studenými nápoji sice ochladíte žaludek, což je zprvu velmi příjemné. Ale mozek dostane signál, že je zima a okamžitě stoupne teplota těla. Lepší je tedy pít nápoje vlažné.

Pot je vždy nepříjemně cítit

To není pravda. Čerstvý pot je téměž bez zápachu. Výjimku tvoří dospívající, jejichž hormonální změny mohou za to, že zapáchá i čerstvý pot. Proč ale máme tedy tak často v nose nepříjemný zápach? Na vině jsou bakterie, které pot rozkládají.

Nejvíce se potíme v podpaží

Zní to neuvěřitelně, ale ve skutečnosti vzniká v podpaží méně než 1 procento potu. Od čeho tedy jsou ty obrovské fleky na tričku? Problém jsou naše paže, protože podpaží téměř celé zakrývají, a pot se tak pomaleji odpařuje. Zůstává tedy na kůži a je příčinou těch nehezkých skrvn. Kromě toho se tak mohou v teplém a vlhkém prostředí lépe rozmnožovat bakterie – proto tam také nejvíce vzniká výše uvedený zápach.

Lidé, co sportují, se potí méně

Právě naopak! Čím trénovanější někdo je, tím dříve se začíná potit. Protože tělo sportovce reaguje okamžitě – jakmile stoupne tělesná teplota, ihned začne s chladicím procesem – pocením. Tím se zvyšuje teplota těla jen velmi pomalu, což zase zlepšuje výkonnost.

Pocením se hubne

Bohužel ne. Jen pocením samotným opravdu zhubnout nemůžete – alespoň ne tak, jak byste si mysleli a hlavně chtěli. Silným pocením, třeba v sauně, ztrácíme v první řadě především tekutiny. V normálním případě je to asi 100 až 500 mililitrů za den. Pokud budete extrémně aktivní celý den, můžete ztratit dokonce jeden až dva litry. To je pak patrné také na váze – ale je životně důležité ztrátu tekutin zase doplnit!

Ženy a muži se potí stejně

Ani to není pravda. Muži se potí více a rychleji než ženy. Může za to mužský hormon testosteron, který otevírá potní kanálky. Ostatně – během menopauzy se potí i ženy více. Důvodem je zvyšující se hladina testosteronu během menopauzy.

V zimě se nepotíme

Taky chyba. I v zimě musí tělo regulovat svoji teplotu, už jenom proto, že jsou velké rozdíly mezi teplotami venku a uvnitř. Teple se oblečeme, abychom se chránili proti studenému vzduchu – a většinou nosíme i neprodyšné oblečení. Takže je jasné, že se pod tím potíme stejně jako v létě.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat