Strava bohatá na flavonové látky snižuje riziko demence

Neurologové z Massachusetts tvrdí, že potraviny bohaté na flavonové sloučeniny jsou skutečně prevencí demence. Z dvacetiletého sledování osob starších padesáti let vyplývá, že lidé konzumující potraviny bohaté na tyto látky, jsou ohroženi rozvojem Alzheimerovy choroby dvakrát až čtyřikrát méně. Důležitá je přitom pravidelná, dlouhodobá a častá konzumace těchto druhů potravin.

Vhodné potraviny

Odtučněné hořké kakao, zelený čaj, suché červené víno, borůvky, maliny, jahody a další bobulové ovoce, mnoho jiných druhů ovoce a především zelenina, některé druhy koření a další potraviny – většinou označované jako superpotraviny – by měly patřit do každodenního jídelníčku moderního člověka. Západní populace se totiž potýká s rostoucím počtem demencí postižených seniorů. A zřejmě je to také kvůli nezdravé stravě.

Ačkoli na rozvoj neurodegenerativních onemocnění má vliv řada faktorů, potrava je jedním z těch, jímž lze naopak oslabovat negativní účinky jiných včetně těch silných – genů. Když dva majitelé stejných genů konzumují různou potravu, nemusejí onemocnět demencí oba, nebo jeden onemocní výrazně později a progrese onemocnění je pomalejší.

Z výzkumu neurologů z Massachusetts vyplývá, že riziko demence u osob, které jedí nejvíce polyfenolů, je až čtyřikrát menší než u těch, které jedí těchto látek nejméně.

Vliv stravy

„Náš výzkum nám poskytuje obrázek o tom, jak může strava během života souviset s úpadkem kognitivních funkcí u člověka. My jsme byli schopni sledovat příjem flavonoidů během mnoha let před diagnostikováním demence. Protože nemáme žádné účinné léky na Alzheimerovu chorobu, je stále nezbytné zvážit zdravou stravu jako prevenci onemocnění,“ tvrdí profesor Paul Jacques z Tufts University v Massachusetts.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat