Po jarní bouřce je pylová situace pro alergiky ještě horší

Většina alergiků se na jaře těší na pořádnou bouřku, protože se věří, že vyčistí vzduch od všudypřítomných pylů. Jenže po prudkém dešti je situace pro ně ještě horší. Ačkoli krátce po jeho skončení je vzduch skutečně čistší, protože voda strhne pylová zrna ze vzduchu, tato nabobtnají a prasknou na mnohem menší fragmenty. Když vítr krajinu osuší, začnou vzduchem poletovat miliardy fragmentů pylových zrn, které vyvolávají ještě silnější alergie.

Tvrdí to experti na čistotu vzduchu z Iowy. Pomocí přístrojů měřili pylovou situaci v průběhu jara a zjistili, že dvanáct hodin po dešti je situace horší než před deštěm. V krychlovém metru vzduchu bylo po jarní bouřce naměřeno 1,3 milionu pylových fragmentů.

Pylová zrna jsou osmkrát větší než pylové zlomky. A tyto zlomky pronikají hlouběji do dýchacích cest. Asi dvě až jedenáct hodin po bouřce je pylová situace pro alergiky nejhorší.

„Náš výzkum dokazuje, že zatímco pylových zrn po dešti výrazně ubyde, nejvyšší koncentrace pylových fragmentů nastává po dešti a několik hodin po něm přetrvává,“ tvrdí jedna z autorek výzkumu doktorka Elizabeth Stone z University of Ioswa.

A jaké jsou rady našich babiček na otravnou sennou rýmu?

Předejděte rozvoji astmatu

Senná rýma jako pylová alergie je poměrně snadno rozpoznatelná. Doprovází ji kýchání, ucpaný nos, vodnatý sekret z nosu, svědění, pálení a slzení očí, vyrážky na obličeji, celkový neklid a únava. V krajních případech až ztráta čichu. Příznaky může také představovat pálení v hrdle nebo zánět nosních dutin. Problémem jsou stále více i takzvané zkřížené alergie. Především s potravinami.

Mnozí pacienti se sennou rýmou mohou často zažít neočekávanou alergickou reakci na některý z druhů potravin, nejčastěji na zeleninu, ovoce či ořechy. Smutné je, že neléčená senná rýma většinou přeroste do astmatu, často i do zánětu očních spojivek, ekzému či kopřivky.

Pomoci mohou sluneční brýle a časté mytí vlasů

V aktuálním ročním období dominují pyly dřevin a stromů, hlavně břízy, jalovce, vrby, habru a lísky. Některé druhy pylů bývají dokonce roznášeny i hmyzem. Alergická reakce tak na sebe nenechá dlouho čekat! První pomocí při senné rýmě jsou antihistaminika, která vám předepíše lékař poté, co potvrdí, že jde skutečně o pylovou alergii. Ovšem pozor, pokud je na ně váš organismus už zvyklý, zabrat vůbec nemusí! Jak tedy zmírnit projevy senné rýmy a vyhnout se jejich užití? Tyhle rady našich babiček si jistě zamilujete!

Na procházku se vydejte vždy jen po dešti, kdy je koncentrace pylů nižší. Myjte si častěji vlasy – usazuje se v nich pyl, což zhoršuje dýchání. Také se napařujte nad vodou s mořskou solí a dělejte si výplachy nosu.

Jak je to s matracemi a větráním?

Během nejsilnějšího pylového období se osprchujte pokaždé, když přijdete zvenku, aby došlo k umytí všech alergenů. Pokud máte takovou možnost, vyhněte se lokalitám, kde právě rostou nebo kvetou problematické rostliny. (Naplánujte si dovolenou, nebo odjeďte na chatu.) I doma však podnikněte jistá opatření.

Neotevírejte okna, pokud to není nutné. Větrejte raději po dešti nebo v podvečer. Nainstalujte na okno hustou pylovou síťku. Venku noste sluneční brýle, aby se pyl nedostal přímo k očím. (Podrážděné oči pravidelně a jemně otírejte vlhkým kapesníkem.) V případě, že vás senná rýma trápí celoročně, omezte doma předměty, na které by mohl sedat prach. Osvědčuje se také časté převlékání ložního prádla a pravidelné čištění matrací.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat