Nepřehlížejte první příznaky Alzheimera

Alzheimer je velmi stresující onemocnění, a to nejen pro postiženého, ale i pro ostatní. Je to forma demence, ale ne všichni postižení demencí trpí také alzheimerem.

Alzheimer je nemoc způsobená změnami na mozku. Paměť tvoří velmi pomalé, ale nepřetržité spoje, čehož následkem je zapomnětlivost, zmatenost a ztráta. V mozku se usazují bílkoviny, kvůli kterým se následně zpomaluje komunikace mezi jednotlivými buňkami, až nakonec přestanou fungovat úplně. Pokud kromě těchto bílkovin hrozí ještě vysoký cholesterol a krevní tlak, pak je riziko onemocnění alzheimerem enormně vysoké. Ačkoli není doposud možné tuto nemoc vyléčit, měli byste se naučit rozpoznat první příznaky.

Jak poznat nastupující příznaky alzheimera

Samozřejmě je každý člověk díky genům a životní situaci jiný, proto je vždy nutné individuální symptomy prodiskutovat s lékařem. Jedno mají ale všichni společné – nemoc nastupuje pomalu a následně se krok za krokem pomalu zhoršuje. Příznaky této nemoci jsou:

Zapomnětlivost, až ztráta paměti

Je to jeden z nejčastějších symptomů. Postižený má potíže vzpomenout si na informace z minulosti nebo těžko uchovává informace nové. Zhoršuje se také čtení, psaní a řečové schopnosti.

Kognitivní funkce

Schopnost přemýšlení, posouzení a pochopení se může postupem času ztrácet. Velmi namáhavé je také převzít jakoukoli iniciativu a samostatně jednat. Postižený pomalu zapomíná sociální dovednosti a může působit až dezorientovaně (včetně schopnosti rozlišit čas nebo místo).

Porucha paměti

Pacienti s alzheimerem mohou být nedůvěřiví vůči ostatním lidem. Více než polovina postižených trpí bludy, tedy žijí v přesvědčení, která neodpovídají realitě. Toto může vést až k tomu, že postižený věří, že je partner nebo ošetřovatel chce okrást nebo jim ublížit. Někdy se mohou objevit i halucinace.

Potíže s běžnými činnostmi

Činnosti, které se dosud zdály samozřejmé a jednoduché, se najednou zdají těžké, nebo dokonce neproveditelné. Přesto se může zdát, že sociální kontakty fungují stejně dobře jako dříve, což pro okolí může vyvolat dojem, že je všechno v pořádku.

Léčba

I když v současné době není léčba tohoto onemocnění možná, existují medikamenty, které dokážou průběh nemoci hodně zpomalit. Doporučuje se také v rámci možností nechat postiženého žít i nadále ve známém prostředí. Podle dosud provedených studií postupuje onemocnění u pacientů obklopených rodinou a známým prostředím pomaleji.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat