Potraviny ohrožující zdraví střev

Odborníci o střevech říkají, že jsou druhým mozkem těla. Sídlí v nich totiž rozsáhlá struktura nervů, která řídí jejich činnost. Pokud jsou střeva zdravá, pozitivně se to odráží na imunitním systému a celkovém zdraví. Čím jim škodíte? Na tyhle potraviny si dejte pozor!

Strava plná rozmanitých potravin bohatých na živiny skvěle podporuje mikrobiom. Pod tímto termínem si představte soubor zdraví prospěšných i patogenních mikrobů, který zasahuje do mnoha tělních funkcí. Rozmanitost mikrobiomu přitom hraje roli při rozvoji autoimunitních i kardiovaskulárních onemocnění, stojí však také za obezitou, zánětlivými a alergickými reakcemi organismu. Cílem tedy je udržet střeva v kondici. Neškoďte jim těmito potravinami!

Cukr a zpracované dobroty

Cukr jednoznačně má vliv na zdraví střev a ohrožuje střevní mikroflóru. Snažte se jeho příjem snížit na minimum. Zároveň se vyhněte umělým sladidlům. Studie ukazují, že například sukralóza může narušit zdravou střevní flóru a zvýšit počet zánětů. Pozor si dejte i na přidaný cukr v průmyslově zpracovaných potravinách, ke kterým patří zmrazená jídla, fastfoodové burgery a sendviče, nugety, hranolky, instantní nudle a polévky či slazené nápoje. Právě ty kromě cukru často obsahují mnoho umělých barviv, dochucovadel a nezdravých tuků, jež střevu neprospívají.

Mléčné výrobky

O intoleranci laktózy se v posledních letech hovoří čím dál víc. Odhaduje se, že s ní zápasí až 70 % světové populace. K nejčastějším symptomům patří plynatost, nadýmání, průjem, bolesti hlavy a žaludku nebo únava. Pokud si všimnete jakýchkoli negativních příznaků během několika hodin po konzumaci mléčných výrobků, omezte je, vaše střeva vám poděkují. Myslete však na to, že probiotika, ideálně ta bez cukru, trávicímu systému pomáhají a podporují růst „dobrých“ střevních bakterií.

Luštěniny

Omyté luštěniny vložte do misky, přidejte trojnásobné množství vody a takto ponechte přes noc. Proč? Do vody se vyplavují lektiny, o nichž je známo, že způsobují horší stravitelnost, tedy i plynatost, nadýmání a nepříjemné pocity v břiše. Zkrátka a dobře lektiny narušují rozklad a vstřebávání živin a ovlivňují střevní flóru. Proto je namáčení, fermentování a vaření některých potravin tak důležité.

Sója

Na lektin je bohatá i sója, což z ní činí těžce stravitelnou potravinu. Stejně jako v předchozích případech by si měli dávat pozor hlavně jedinci se sníženou imunitou, alergiemi, trávicími potížemi či některými autoimunitními onemocněními. Někdy však stačí potraviny negativně ovlivňující zdraví střev pouze omezit, není nutné se jim vyhýbat úplně, což ostatně platí třeba i u takového alkoholu. Stačí si stanovit rozumnou míru.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:19
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:42
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:41

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat