Rozpoznejte příznaky nadbytku bílkovin v těle

Proteiny jsou jednou ze základních složek naší výživy. Ovšem nesmí jich málo ani moc. Podle čeho poznáte, že jste se bílkovinami poněkud předávkovali? Napoví vám častá žízeň i podivná podrážděnost!

Bílkoviny zasahují do řady fyziologických funkcí. Aktivně se zúčastňují tvorby hormonů, enzymů, krevního barviva i trávicích šťáv. Pomáhají také udržovat stálý osmotický tlak a rovnováhu tekutin v těle, přičemž mobilizují obranné buňky imunitního systému. Souběžně přispívají k normalizaci tlaku, čímž předcházejí kardiovaskulárním chorobám. Budí to dojem, že více si jich dopřejete, tím budete zdravější? Zřejmě ano, nicméně takhle to rozhodně nefunguje.

Kolik je tak akorát?

Odborníci doporučují, aby se denní příjem bílkovin pohyboval okolo 0,8 gramu na jeden kilogram tělesné hmotnosti. Jejich dlouhodobý nedostatek vede k únavě, otokům, zhoršenému hojení ran, poruchám imunity i lámavosti nehtů. Jenže jak se projevuje nadbytek?

Neuhasitelná žízeň jako varování

Říká se, že hlad je převlečená žízeň. Vážně? Ne vždycky. Zvýšená touha po tekutinách a permanentní suchost v ústech bývá neklamným znamením, že ledviny mají plné ruce práce se zpracováním nadměrného množství proteinů, proto vás nutí k častému močení. Kvůli tomu se objevuje žízeň, kterou se nedaří uhasit.

Podrážděnost a potíže s koncentrací

Předávkování bílkovinami negativně ovlivňuje také psychický stav, neboť tělo je jejich trávením vyčerpané, proto už nemá sílu na nic dalšího. To způsobuje stávku při produkci serotoninu, tedy hormonu dobré nálady. Výsledkem je snížená odolnost vůči stresu, nesoustředěnost, vztek nebo dokonce úzkost.

Potíže s trávením 

Další důkaz, že proteinů je až moc? Tím je problémové zažívání a nepravidelné až sporadické pohyby střev. V případě, že vás tedy sužuje zácpa, je možná nejvyšší čas na úpravu jídelníčku. Pro zlepšení situace se vyplatí směřovat pozornost k probiotickým potravinám, jako je například podmáslí nebo kysané zelí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat