Jídelníček pro zlepšení zdraví srdce

Uklidňujete se tím, že vás infarkt potkat nemůže? Pokud je stres vaším „denním chlebem“, takový optimismus rozhodně není na místě. A právě proto je dobré jíst tučné ryby, zelí nebo kukuřici!

Že na srdce má neblahý vliv jenom náklonnost k cigaretám a konzumace tučných jídel? Chyba lávky. Existují i jiné faktory, které mu dávají pořádně na frak. Třeba zanedbávání ústní hygieny, sedavý způsob života, nadmíra stresu, konzumace alkoholu, nedostatek spánku nebo zneužívání některých léčiv. Co s tím?

Katastrofu odvrátí správná strava

„Snížit si riziko srdečních chorob může prakticky každý. Třeba tím, že se bude více hýbat a jíst určité potraviny každý den,“ myslí si americká kardioložka Julia Zumpano. Ta za vhodnou potravinovou prevenci považuje tyto přírodní dary. Které z nich s chutí zahrnete do jídelníčku vy? Nebo raději všechny?

Tučné ryby na předpis

Sardinky, makrela nebo losos? To máte celkem jedno, protože ať už do vaší kuchyně připlave kterýkoli zástupce tučných ryb, zprostředkuje vám omega-3 mastné kyseliny. Ty zabraňují hromadění plaku v tepnách, čímž nesporně přispívají k omezení pravděpodobnosti kardiovaskulárních chorob. Mimochodem, jmenované zdravé tuky jsou prospěšné i pro pokožku a mozkové funkce, zatímco působí protizánětlivě.

Zelí není nikdy dost

Zelí jakožto blahodárnou zeleninu znali již staří Egypťané, kteří na její mocné schopnosti doslova přísahali. Stejně jako zdravotnice Julia Zumpano, která se odkazuje na poznatky výzkumu publikované v magazínu American Journal of Clinical Nutrition. V nich bychom se dočetli, že obsažená pigmentová molekula antokyan zlepšuje srdeční funkce a podporuje pružnost cév.

I kukuřice se počítá

Podle výše zmíněné lékařky by koncentrace cholesterolu v krvi neměla překročit 250 mg/100 ml. Jestliže jeho hladina překročí onu „bezpečnou hranici“, rýsuje se pořádný problém. Rozvíjí se totiž proces kornatění tepen a dochází k ochromení srdeční činnosti. Jak tomu předejít? Co třeba častější konzumací kukuřice, ze které získáte potřebnou vlákninu? Je vědecky dokázáno, že tato cenná složka výživy snižuje hodnoty škodlivého cholesterolu, což může přispět k ochraně před infarktem a mrtvicí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat