Hormony ovlivňující vaši váhu

Leptin a ghrelin – dva hormony, které udávají vaše stravovací návyky i to, jaký bude váš úspěch při hubnutí. Proč je nevyužít ke svému prospěchu?

Někdy jsou dny, kdy máte hlad tak obrovský, že sotva můžete přestat jíst. A pak přijdou zase dny, kdy si na jídlo ani nevzpomenete. Jak je to možné? Mohou za to komplexní procesy látkové výměny, které jsou řízeny hormony. Přesněji řečeno neurotransmitery leptinu a ghrelinu.

Hodný leptin

Leptin je hormon látkové výměny, který je tvořen vašimi tukovými buňkami. Jakmile buňky leptin uvolní, krev ho dopraví až do mozku. Pokud je leptinu v krvi hodně, signalizuje mozek tělu, že žádnou další výživu nepotřebuje. Vyloučí se tak více hormonů potlačujících chuť a vy se cítíte dostatečně sytí.

Čím více máte tukových buněk do zásoby, tedy těch faldíčků na těle, tím vyšší je koncentrace leptinu v krvi. Hormon slouží mozku jako informační kanál, kolik energetických rezerv má tělo k dispozici. Tak je zajištěno, že sníte pouze tolik, kolik opravdu potřebujete.

Zlý ghrelin

Ghrelin je v zásadě úplný opak leptinu, protože tento hormon účinkuje přesně opačně. Při uvolnění ghrelinu, cítíme hlad. Ghrelin je ostatně zkratka pro „Growth Hormone Release Inducing“, což znamená, že ghrelin reguluje uvolňování takzvaných růstových hormonů. Na základě toho je tedy také ghrelin hormon látkové výměny, který řídí příjem stravy tím, že povzbuzuje chuť, pokud dlouhou dobu nic nesníte. To je v pořádku, protože pak člověk ví, že bude mít brzy hlad. Po jídle zase koncentrace ghrelinu v krvi klesá. Mechanismus, který, jak se zdá, u obézních nefunguje. 

Jak je správně využít

Uvolňování těchto dvou hormonů je ovlivňováno především životním stylem. Pokud se stravujete zdravě a sportujete, má to pozitivní vliv na hormonální rovnováhu. Leptin a ghrelin jsou sice dva důležité hormony, které ovlivňují stravování a tím vaši váhu. Ale pokud jde o ztrátu hmotnosti, nesmíte vynechat další důležitý hormon – inzulin. Ten se stará o to, aby energie, kterou přijmete, byla dopravena do tělesných buněk. Pokud sníte potraviny s vysokým obsahem cukru, stoupne i cukr ve vaší krvi a pro jeho pokles uvolní tělo inzulin. Proto je důležité lehce změnit stravovací návyky tak, aby tělo přijímalo co nejméně cukru.

Jak dostat hormony do rovnováhy

Aby vaše hormony fungovaly správně, rozhodně nedržte žádné radikální diety. Dbejte raději na neustálý malinký energetický deficit, tím zabráníte zvýšení koncentrace ghrelinu v krvi a následným nájezdům na ledničku. Hodně sportujte a svoji stravu založte na základních, nezpracovaných potravinách s dostatkem zeleniny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat