Probiotika upevňují vaginální zdraví

Fit a v pohodě? Konzumujte probiotika, ozývá se ze všech stran. Jaký mají vliv na vaginální zdraví a jak si pomůžete, když zvýšíte jejich příjem?

A je to zase tady. Pár temp v čistém bazénu a už se zase trápíte poševní kvasinkovou infekcí neboli vaginální mykózou, které svědčí mokré plavky a křišťálově čistá, chlorovaná voda. Někdo vám poradil, že máte zvýšit příjem probiotik? Pak možná věděl, co dělá. Nebo ne?

Probiotika jsou kmeny zdravých bakterií, které se přirozeně vyskytují v některých potravinách a ve výživových doplňcích. V poslední době začali odborníci na zdraví čím dál víc zvažovat možné přínosy probiotik na vaginální zdraví. Vědecké důkazy přitom naznačují, že alespoň jeden kmen, konkrétně Lactobacillus acidophilus by skutečně mohl pomoci předcházet problémům s vaginální nerovnováhou. A prý může léčit i již existující potíže. Jak moc jsou vědecká bádání slibná?

Pomoc, strašně to svědí!

Uvnitř vaginy žije více než 50 různých druhů drobných organismů, kterým se říká mikrobi. Mnoho z těchto mikrobů je druh bakterií zvaných laktobacily. Ty pomáhají udržovat ženský klín zdravý a bez infekce. Pokud je jich nedostatek, nebo dojde k přemnožení jiných mikrobů, kupříkladu po nechráněném pohlavním styku, je zle. Pach rybiny, výtok nebo svědění aspoň jednou za život ve svém klíně zaznamená každá žena. V tento moment se skutečně vyplatí na probiotika v jogurtu, tobolkách a vaginálních čípcích vsadit.

Řecký jogurt bez cukru jako spása

V malé studii z roku 1996 lékaři zjistili, že ženy, které jedly probiotický neslazený jogurt obsahující Laktobacillus acidophilus, měly ve vaginách větší množství této bakterie než kontrolní skupina. Výsledky tak naznačují, že probiotikum má ochranný účinek proti vaginální nerovnováze. Ostatně, další experiment prokázal, že 57 procent žen, které použily lactobacillus v podobě vaginálního čípku s jeho obsahem, si kvasinkovou infekci vyléčilo svépomocí.

Jak to vlastně funguje?

Přesto však lékaři upozorňují, že účinky probiotik na vaginální rovnováhu ještě nejsou dostatečně prozkoumané a celá záležitost si žádá další výzkum. Domnívají se však, že uvedené kmeny pomáhají udržovat vaginální rovnováhu tím, že se lepí na stěny vaginy a komplikují tak růst škodlivých bakterií.

S návštěvou gynekologa neotálejte

Jejich účinek můžete podpořit tím, že snížíte příjem cukru přijímaný ze své stravy. Na stůl zařaďte čerstvé ovoce a zeleninu. Také se vždy nechte vyšetřit lékařem. Nejen mokré plavky totiž škodí. Pokud se po sexu objeví svědění, pálení nebo cokoli jiného neobvyklého, nemusí se jednat o vaginální mykózu, ale třeba o trichomoniázu, což je sexuálně přenosná nemoc způsobená prvokem bičenkou poševní.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat