Umělé světlo v ložnici ničí kvalitu spánku

Koukáte před spaním na televizi a u toho ještě v telefonu kontrolujete emaily? A víte, že tím riskujete nejen nespavost, ale i riziko rakoviny a srdečních chorob?

Dnes se to v ložnicích věcmi, které vydávají světlo, jenom hemží. Lidé se ukládají ke spánku v bezprostřední blízkosti televize, chytrého telefonu, počítače i hodin s digitálním displejem. Jinými slovy – mají na dosah ruky všechny technické vymoženosti, co jim ale chybí, to je tma. A z toho se rýsuje velký problém. Proč?

Zhasněte. Pro své dobro

Kdyby se vás někdo zeptal na rozdíl mezi námi a našimi hodně starými předky, co by vás napadlo jako první? Tak jistě, v minulosti měla pravěká populace naprosto jiné stravovací návyky a žila v jeskynních. Přesto bychom jí něco mohli závidět – kvalitní spánek.

Ten před miliony lety totiž ještě řídila matka příroda a její světelné zdroje, tedy slunce, hvězdy a měsíc. Podle odborníků by to tak mělo být i dnes, ovšem biologické rytmy člověka jsou v jednadvacátém století úplně zmatené. Z části i kvůli tomu, že jsme po večerech obklopeni umělým světlem, jež nás okrádá o melatonin.

Syndrom noční sovy škodí zdraví

O melatoninu se říká, že je hormonem spánku. A důvod je více než zřejmý. Tělo jeho největší množství produkuje v čase mezi desátou večerní a druhou hodinou ranní. Jedná se až o 80 procent. Jeho tvorbu a samotné vyplavování do krevního řečiště tedy ovlivňuje přirozené střídání dne a noci. Jakmile si ale večer něčím posvítíte, třeba tou zmíněnou televizí nebo stolní lampou, výroba melatoninu je narušená a vy trpíte jeho nízkou hladinou. I když by se mohlo zdát, že to nejhorší, co se může stát, je delší ponocování, pravda je jiná.

Rakovina kvůli lampičce?

Melatonin kromě toho, že vás snadno „přemluví“ ke spánku, má ještě nesporné zdravotní výhody. Prokázala to jistá americká studie, na jejímž konci vyšlo najevo, že lidé, kteří jeho výrobu nenarušují umělým osvětlením, bývají méně náchylnější k rakovině. Sluší se zmínit, že tato sloučenina díky silnému antioxidačnímu působení také chrání organismus před škodlivými volnými radikály, zpomaluje stárnutí a omezuje pravděpodobnost kardiovaskulárních chorob. Tak se o ni zbytečně nepřipravujte…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat