Vyznejte se v běžných typech depresí

Říct o někom, že má „depku“ je vlastně strašně zavádějící a obecné. Většinou lidé o depresi mluví jako o bláznovství, chronickém smutku a zatemnění mysli. Je to skutečně tak? A proč splíny přicházejí i před menstruací?

Z lékařského hlediska je deprese definována jako porucha nálady, která ústí ve ztrátu zájmu o běžné věci a radosti. Vlastně se jedná o dlouhotrvající poruchu psychiky projevující se pokleslými náladami a patologickým smutkem. Existuje přitom mnoho různých příčin, nicméně lékaři se nejčastěji setkávají se sedmi typy depresí. Rozeznáte je od sebe? Někdy ani experti nemají jasno!

Velká depresivní porucha

Hlavní depresivní porucha je charakterizovaná řadou klíčových rysů, mezi které patří depresivní nálada, nezájem o běžné činnosti, kolísání tělesné hmotnosti, poruchy spánku, neustálá únava, pocity viny a bezmoci, obtížné soustředění či myšlenky na smrt a sebevraždu. Velká (hlavní) depresivní porucha je přitom diagnostikována poté, co jedinec trpí některým z příznaků déle než dva týdny (situační splín se nepočítá).

Chronická deprese

Dysthymie neboli porucha nálady známá jako přetrvávající depresivní porucha představuje pocity smutku, ztrátu zájmu a potěšení, změnu chuti k jídlu, problémy s koncentrací, hněv a podrážděnost, nízké sebevědomí, nedostatek energie, ale i narušení spánkových cyklů po dobu nejméně dvou let (má mírnou, střední nebo těžkou formu). I když příznaky nejsou tak závažné jako u velké depresivní poruchy, bývají všudypřítomné a dlouhodobé. Jako v předchozím případě si takový stav žádá léky a psychoterapii.

Bipolární porucha

Bipolární porucha je porucha nálady charakterizovaná obdobími abnormálně zvýšené nálady známé jako mánie. Tato období mohou být mírná (hypománie) nebo naopak extrémní, vyžadující hospitalizaci. Kromě depresivní nálady a výrazně sníženého zájmu o aktivity mají lidé s bipolární poruchou často řadu fyzických a emocionálních symptomů, které mohou zahrnovat únavu, nespavost, beznaděj, nerozhodnost, dezorientaci či nevysvětlitelné bolesti. Udává se, že riziko sebevraždy při bipolární nemoci je asi 15krát vyšší než u běžné populace.

Poporodní deprese

Těhotenství může rozhodit hormonální hladiny, které mohou často ovlivnit nálady ženy. V současné době je poporodní deprese klasifikována jako „poporodní blues“, které doprovázejí podrážděnost, plačtivost, těžké výkyvy nálad, sociální vyčlenění, potíže s přijmutím dítěte, halucinace, záchvaty paniky, myšlenky na zranění sebe nebo potomka. Pokud se stav neléčí, může trvat až rok. Nutná jsou antidepresiva, odborné poradenství a hormonální terapie.

Premenstruační dysforická porucha

Mezi nejčastější příznaky vážného premenstruačního syndromu zvaného dysforická porucha patří podrážděnost, extrémní únava, úzkost, nálada, nadýmání, zvýšená chuť k jídlu, zlost, bolesti a citlivost prsou, sebekritika, neschopnost soustředit se, stres, úzkost. Zatím není zcela jasné, co přesně premenstruační dysforickou poruchu způsobuje, ale většina odborníků se shoduje v tom, že příčinou je nedostatek serotoninu způsobený kolísáním pohlavních hormonů (progesteron, estrogen a testosteron). Hodně pomáhá vyvážená strava i pravidelné cvičení.

Sezonní afektivní porucha

Pokud v zimních měsících zažíváte depresi, ospalost a přibývání na váze, ale na jaře a v létě se cítíte dobře, můžete trpět stavem známým jako sezonní afektivní porucha. Léčí se přitom světelnou terapií.

Atypická deprese

Atypická deprese představuje jakoby opak klasické formy. Atypická deprese se projevuje nadměrnou chutí k jídlu či nadměrnou potřebou spánku. Všechny lidské touhy v XXL provedení! Atypická deprese je ve skutečnosti běžnější, než název napovídá, a také obvykle vyžaduje antidepresiva.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Italská fazolová polévka

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat