Možné příčiny vašich každodenních trablů se zdravím

Že jste nemocní, signalizuje vaše štítná žláza mnoha nejasnými signály. Jaké potíže mohou ukazovat na jaká onemocnění?

Je to jen čtyři centimetry malý orgán tvaru motýla – štítná žláza. Ale pokud nepracuje správně, má to obrovské následky. Štítná žláza produkuje životně důležité hormony, které účinkují v každé jednotlivé buňce našeho těla – a tak ovlivňují celý náš organismus. Dobrá zpráva je, že jakmile je onemocnění odhaleno, dá se poměrně dobře léčit. Špatná – dlouhodobě dokáže být i život ohrožující.

Neustálá únava

Je jedno, jak brzo chodíte do postele, jak hluboký a pevný je váš spánek, ráno jste stejně unavení. Pokud se to stává pravidelně, můžete trpět nedostatečnou funkcí štítné žlázy. Vzniká téměř vždy jako následek autoimunitního onemocnění Hashimotova tyroiditida a je většinou dědičná. Imunitní systém vyvinul protilátky proti štítné žláze, ty dokážou zanítit tkáně, takže žláza nemůže produkovat dostatek hormonů. Bez dodávek energie se zpomalují všechny tělesné procesy, jako krevní tlak nebo látková výměna. A důsledkem je příšerná únava.

Trvalý neklid

Máte pocit, že vaše tělo jede pořád na plné obrátky? Nemůžete v noci spát, během dne jste nervózní a vznětliví? Pak je možné, že trpíte zvýšenou funkcí štítné žlázy. I ta vzniká většinou díky autoimunitnímu onemocnění a sice Greavesově-Basedowově nemoci, protilátky stimulují štítnou žlázu, aby vylučovala hormonů více. U téměř poloviny nemocných zasahují protilátky také tukové tkáně za oční oblastí a nechává je růst. Díky tomu má pak nemocný více vypouklé bulvy.

Žádné roláky

Struma, tedy zvětšená štítná žláza, vzniká většinou z nedostatku jodu. Pokud tělu tento stopový prvek chybí, štítná žláza roste, aby mohla jako houba nasát všechen jod z krve a vyrábět z něj hormony. Zvětšená struma může nakonec vést k potížím při polykání nebo nedostatku vzduchu. Někdy se ale zvětší jednotlivé oblasti štítné žlázy a vznikají takzvané uzlíky. Ačkoli nejsou zvnějšku vůbec viditelné, může díky nim být krk natolik citlivý, že má nemocný pocit, jako by ho roláky škrtily. 

Potíže s otěhotněním

Tento problém je častější, než si myslíte. A v necelých 25 % je na vině štítná žláza, když to s miminkem stále nevychází. I když je hladina hormonů stále v normě, může už mít negativní vliv na otěhotnění. Při snížené funkci tvoří tělo příliš mnoho hormonu prolaktinu, který potlačuje uvolnění vajíčka. A i při zvýšené funkci může hrozit riziko potratů.

Zima, nebo horko

Pokud neustále mrznete, nebo se potíte, pak to může být vinou štítné žlázy. Při snížené funkci se tělo rychleji ochlazuje, protože se cévy správně nestahují. Při nadměrné funkci se děje opak, cévy jsou neustále úzké a nám je horko.

Vypadávání vlasů

Při snížené funkci, kdy celkově organismus pracuje pomaleji, upadají vlasy příliš brzy do klidové fáze. Následkem toho jsou vlasy hrubé, suché a vypadávají. Naopak při nadměrné funkci štítné žlázy rostou vlasy rychleji, jsou ale jemnější – a vypadávají dříve.

Potíže s trávením

Co má trávení společného se štítnou žlázou? Hodně! Není totiž řízeno mozkem, ale hormony. Proto se při nedostatku hormonů okamžitě zpomaluje a nemocný trpí nadýmáním a zácpou. Při zvýšené produkci hormonů reaguje zažívání naopak žaludečními křečemi a průjmem.

Přibývání na váze

Sportujete, hlídáte se u jídla – a váha vám přesto ukazuje víc, než chcete? I to může být znakem nedostatečné funkce štítné žlázy. Protože tělo pracuje v úsporném režimu, spotřebovává také méně kalorií. Ovšem neznamená to, že zvýšená funkce naopak udržuje štíhlé tělo – dokáže totiž nadměrně povzbudit apetit, takže nemocný jí ještě více a přibírá také.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
187 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:29

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat