Jakékoli vyrušování pozornosti u jídla způsobuje obezitu

Staré moudré pravidlo, že u jídla má být člověk zcela v klidu, aby nedocházelo k odpoutávání pozornosti k čemukoli jinému, než je pokrm, má vědecké opodstatnění. Jakékoli vnější zrakové či sluchové vjemy totiž brání mozku plně zpracovávat pokrm. Vnímat jeho chuť, vůni, a především kalorickou hodnotu, vhodně na ni reagovat, produkovat patřičné hormony, řídit trávení a metabolismus. Právě vyrušování u jídla, čtení, sledování mobilu či televize, poslech hudby či konzumace za chůze vedou k narušení přirozených mechanismů a obezitě.

Mozek totiž nereaguje odpovídajícím způsobem, nevnímá kalorickou hodnotu pokrmu, nevylučuje správné enzymy, neprogramuje tělesné funkce a neříká včas dost, jsem sytý. Také opožďuje některé trávicí procesy a vstřebávání živin, takže člověk konzumuje během dne mnohem více, vstřebává nadbytek a tloustne.

Vyplývá to z experimentu vědců z University of Sussex, kteří testovali 120 osob. Část dostávala vysoce výživný koktejl, část chudý na živiny. Jedna polovina z obou skupin byla při konzumaci v klidu, u druhé pozornost strhával náročný úkol vyžadující spoustu pozornosti. Po čase byly nabídnuty všem různé pamlsky, přičemž autoři experimentu sledovali, kdo kolik těchto pamlsků sní.

Nezaleží na kalorické hodnotě jídla

Z výsledků je jasné, že osoby, které dostaly vysoce výživný koktejl a vypily ho v klidu, bez vyrušování, snědly později nejméně pochutin. Na druhém místě byla skupina, která v klidu a bez vyrušování vypila nízko výživný koktejl. Ale skupina, která dostala vysoce výživný koktejl a byla u toho vyrušována, snědla nejvíce pochutin. Stejně jako skupina, která byla sice také vyrušována, ale dostala nízkovýživný koktejl.

„To je ohromný důkaz… Je to extrémně znepokojující, ale dává to smysl, když je člověk vyrušován, je jedno, jestli jí výživné jídlo, nebo ne, nevnímá ho a cpe se později stejně, jako ten, kdo dostane pokrm s malým obsahem živin,“ uvedl profesor Martin Yeomans z katedry experimentální psychologie na University of Sussex.

A jak se tomu bránit?

Ztište mobil

Máte ve zvyku při jídle koukat do telefonu, kontrolovat pracovní e-maily, chatovat s kamarádkou a tak dále? Je nejvyšší čas s tím přestat. Pokud máte stále nutkání vrhat se na mobil, jakmile se ozve nějaké upozornění, nastavte si v době jídla tichý režim a nechte ho v kabelce. Věřte, že za těch pár minut se opravdu nic tak tragického nestane.

Zapovězený počítač

Jídlo u počítače je dalším častým nešvarem. Nejenže to není hygienické, protože zbytky jídla odpadají do klávesnice, kde se to pak bakteriemi jen hemží, ale není to ani zdraví prospěšné. Počítač je stejný nešvar, jako mobil. Pokud nemůžete odejít na jídlo do jiné místnosti, dejte počítač alespoň do spánkového režimu a klávesnici dejte pěkně z dosahu.

Odložte noviny

V dnešní době vášnivých čtenářů tisku již ubývá, přesto se i takoví občas najdou, kteří mají vedle talíře rozložené noviny přes celý stůl. Ačkoli se to může zdát jako nejméně rušivý element, stále vás to myšlenkami odvádí jinam. Noviny si nechte až k odpolední kávě.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat