Večeře po šesté hodině je cestou k obezitě

Lidé, kteří si po šesté hodině odpolední dopřávají velké jídlo, jsou častěji obézní a nezdraví. Lidé, kteří konzumují velké hlavní jídlo až pozdě odpoledne, totiž zkonzumují za celý den více kalorií a mají horší skladbu stravy. Podle většiny studií zabývajících se metabolismem člověka bychom přitom neměli po šesté večer přijmout nikdy více než třetinu denního příjmu energie.

Fyziologové z Ulster University v Severním Irsku srovnali denní příjem kalorií, obsah tuku na těle a zdravotní stav několika set osob a vztáhli to k jejich stravovacím návykům během dne. A jedinci, kteří jedli po šesté večer více než pětačtyřicet procent denního příjmu energie snědli denně o deset procent více energie vázané v potravinách. Navíc konzumovali častěji méně zdravé pokrmy bohaté na nasycené tuky, červené maso a sacharidy.

„Náš výzkum naznačuje, že konzumace menších porcí energie večer může souviset s nižším celkovým denním příjmem energie, zatímco konzumace větších částí z celkového denního příjmu energie večer vede k vyšší celkové konzumaci a také k nižší kvalitě stravování. Změnit načasování konzumace jednotlivých jídel a celkového denního energetického příjmu může být vhodnou metodou hubnutí a zlepšení vlastního zdraví,“ míní doktorka Judith Baird z Ulster University.

Večeře bez těžkostí

Mnoho lidí odbývá svůj jídelníček a večer se snaží dohnat, co přes den nestihli. Nezřídka se tedy na našich stolech v pozdních večerních hodinách objevuje guláš se šesti, nebo hůř, sáček brambůrků a tabulka čokolády. Večeře by ale měla být lehká, snadno stravitelná a rozhodně ne tučná. Pokud dáváte přednost teplému jídlu, nebojte se dušeného drůbežího masa, rýže, zeleniny nebo ryb.

Jestliže se vám nechce vařit, můžete si bez obav dopřát například okurkový salát, papriky, rajčata, krůtí šunku, méně tučné sýry nebo pomazánku z vajec a tvarohu. Snažte se však vyhnout pečivu, a to zejména tomu bílému. Vhodnější jsou celozrnné chlebíčky nebo krekry, avšak v menším množství.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

42 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:19
21 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:17
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat