Světlo před očima je předzvěstí migrény

Blikající nebo třpytivé obrazce, klikaté čáry, hvězdičky nebo slepá místa v zorném poli. To všechno jsou příznaky oční migrény. Kdo tento stav někdy zažil, jistě potvrdí, že se jedná o velmi nepříjemnou záležitost, která člověka omezí v mnoha činnostech nejčastěji na pár minut, v horším případě i na hodiny. Jaké jsou příčiny tohoto stavu?

Čím se projevuje?

Jak už jsme napsali v úvodu článku, oční migrénu provázejí mihotavé obrazce v zorném poli nebo dočasná ztráta zraku. Tyto nepříjemné vidiny začínají nejčastěji malým bodem v zorném poli, které se postupně roztahuje do celého oka, případně přechází i do druhého. Oční migrény mohou narušovat vaši schopnost provádět běžné úkony, jako je čtení, psaní nebo řízení. Často bývá předvojem klasické migrény, kterou provází urputná bolest hlavy. Není ale ani výjimkou, že bolest hlavy následně nepřijde. Ačkoli to člověka může vyděsit, příznaky jsou dočasné a oční migrénu lékaři nepovažují za vážný stav.

Co ji způsobuje?

Co přesně způsobuje oční migrénu, není známo, ale osobní nebo rodinná anamnéza migrén je známým rizikovým faktorem. Lékaři se domnívají, že oční migréna má stejné příčiny jako migréna klasická.

Migrény bývají také spojeny s kolísáním hormonů, proto se častěji vyskytují u žen. Hormon estrogen reguluje chemické látky v mozku, které ovlivňují pocit bolesti. U žen hormony kolísají v důsledku menstruačního cyklu, těhotenství a menopauzy. Hladina hormonů může být také ovlivněna perorální antikoncepcí nebo hormonální substituční léčbou.

Spouštěče

Kromě samotných hormonálních výkyvů nebo genetického dědictví mohou migrény způsobovat vnější vlivy, například jasná světla, hlasité zvuky, silné pachy, stres, úzkost, ale i měnící se počasí nebo požití alkoholu či kávy.

Jak si pomoci?

Pokud vás postihne oční migréna, uděláte nejlépe, když se přemístíte do tiché a temné místnosti. Důležité je nedívat se do telefonu, monitoru nebo jiného ostrého světla. Přitiskněte si na čelo vlhký ručník a masírujte oblast spánků či kořen nosu. Aura spojená s migrénou často odezní do dvaceti minut. Výjimečně ale může trvat i hodiny.

Máte je často?

I když oční migrény většinou nevyžadují léčbu, měli byste se poradit se svým lékařem, pokud se u vás opakují často nebo se zhoršují její projevy. Pokud dochází k náhlé ztrátě zraku, ať už na jednom nebo obou očích, rozhodně vyhledejte lékařskou pomoc.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat