Neokrádejte se o kvalitní spánek

Dobrý spánek je nenahraditelný! Ale co se stane s naším tělem, když budeme pár dní spát méně?

Jasně – dobrý spánek je nesmírně důležitý pro naše zdraví. To víme asi všichni. Ale je potřeba panikařit, když dočasně spíme málo nebo špatně?

Rozlučte se s koncentrací

Většina lidí spí sedm až osm hodin – to stačí na to, aby zůstali přes den fit a schopní výkonu. Jakmile ale spí méně, je to hned jasně patrné. Spánek kratší než šest hodin má totiž velký vliv na naši koncentraci. A tak je dobrý a dostatečný spánek mnohem důležitější pro ty, kteří pracují mentálně, než pro ty, kteří vykonávají spíše fyzickou práci. Existují lidé, kteří jednoduše spí méně a jsou i po pěti nebo šesti hodinách dostatečně odpočatí, ale i tací, kteří potřebují každou noc i třeba devět nebo deset hodin. Ať tak či tak – že jsme spali málo, poznáme hned ráno. Cítíme se unavení, ploužíme se dnem a neustálá únava na nás číhá za každým rohem.

Vliv na zdraví je obrovský

Kromě poruch soustředěnosti, které se objeví prakticky hned po probdělé noci, se i časem stupňuje riziko jistých onemocnění. Pokud nebudete dost spát například dva měsíce, poznáte to možná jen tak, že přes den budete podrážděnější a unavenější. Pokud ale budete špatně spát bez přestávky po dobu několika let, může se zvýšit pravděpodobnost onemocnění srdce a krevního oběhu nebo vysokého tlaku. A bohužel vyloučit se nadají ani nádorová onemocnění.

Jak si správně odpočinout?

Hlavně nezačněte panikařit, pokud dvě nebo tři noci po sobě nespíte nejlépe. Tím dostanete tělo do stresu mnohem pravděpodobněji než samotný nedostatek spánku. Pokud po první probdělé noci půjdete do postele s myšlenkou, jestli zase nebudete moci spát, stane se přesně to. Zkuste dodržovat usínací rituály, které vašemu tělu vysílají signál, že je potřeba se zklidnit, uvolnit a odpočívat. A velmi účinné při krátkodobých poruchách mohou být také uvolňovací techniky nebo dechová cvičení.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Želví maso

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat