Repelenty: Opravdu fungují, nebo je to zbytečnost?

Protože proti lymeské borelióze neexistuje očkování, musíme se v ochraně před touto infekcí spolehnout na účinnost repelentů a potenciálně infikovaná klíšťata pokud možno „odpudit“. Přesto se nevyplácí na odpudivost repelentů spoléhat příliš. Stoprocentní určitě nejsou a často s nimi neumíme ani správně zacházet. Pro ochranu před klíšťovou encefalitidou je proto mnohem lepší se spolehnout na prakticky stoprocentní účinnost očkování.

Co jsou to repelenty?

Mezi repelenty patří celá řada různých chemických i přírodních látek, které mají schopnost odpuzovat hmyz. Ne každý repelent je nepříjemný komárům, mravencům i klíšťatům bez rozdílu, proto je vždy potřeba sledovat, pro jaké druhy je daný přípravek určen. Všechny běžně dostupné repelenty jsou pro člověka bezpečné, vždy si však přečtěte instrukce uvedené na obalu. Děti a těhotné ženy by měly být při užívání repelentů zvláště opatrné.

Jaká je účinnost repelentů?

Obecně jsou syntetické repelenty účinnější než repelenty přírodního původu a jejich účinek také přetrvává déle. V nezávislých testech prokazovaly chemicky vyrobené repelenty téměř 100% účinnost po dobu zhruba dvou hodin, zatímco přírodní látky vyžadovaly novou aplikaci již po 30 až 60 minutách.

Jak se repelenty správně používají?

Repelent se aplikuje na odhalenou pokožku nebo oděv, nikdy ne na kůži pod oděvem. Při aplikaci se vyhněte místům s porušenou kůží, jako jsou odřeniny, jiná poranění nebo podrážděná pokožka. Repelentem úzkostlivě nešetřete, ale nanášejte jej právě tolik, abyste pokryli kůži nebo oděv souvislou vrstvou. I když před vycházkou do přírody, případně během ní, použijeme repelent, po návratu domů pečlivě prohlédneme sebe i děti pro případ, že by některé klíště repelentovou obranu přeci jenom „prolomilo“.

Bio, nebo nebio?

Jak již bylo řečeno, přírodní repelenty mají účinnost obvykle slabší, což samozřejmě platí i pro biopřípravky. Chcete-li se přesto vyhnout chemii, počítejte s tím, že aplikaci přírodních repelentů musíte poměrně často opakovat. Nakonec účinnost takzvaných bionáramků proti komárům, které jsou dostupné i na našem trhu, je velmi diskutabilní a tyto náramky vás určitě spolehlivě neochrání před nájezdem klíšťat a případnou infekcí.

Zdroj: klistova-encefalitida.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat