Nepodceňujte příznaky nedostatku vitaminu D

Nedostatek vitamínu D je záležitostí především chladnějších částí roku, kdy je slunečního svitu poskrovnu. Na podzim se tento deficit může projevit více než jindy. Jak poznat, že nám tento důležitý vitamin chybí a jak jej doplnit?

Proč je pro nás důležitý?

Vitamin D se stará o pevnost našich kostí, zdraví našich zubů, snižuje riziko některých druhů rakoviny a v neposlední řadě posiluje srdce a imunitní systém, kde se stará o likvidaci virů a bakterií a pomáhá tělu lépe se vypořádat s nemocemi. Také se podílí na redukci váhy, pokud o ni usilujeme. Máme-li vitaminu nedostatek, dříve či později se to projeví. Často však příznaky nejsou přisuzovány právě tomuto deficitu.

Oslabená imunita

Nedostatek vitaminu D oslabí imunitu člověka natolik, že se pak často potýká s virózami, angínami, opary nebo trpí tvorbou aft. Od podzimu do jara pak tráví pacienti toto období s kapesníkem u nosu a nevědí proč.

Neustálá únava

Lidé s nedostatkem D vitaminu jsou často unavení a spaví. S tím se pojí neustupující pocit chladu, bolesti žaludku, nebo dokonce zvýšený tlukot srdce. Máte-li občas dojem, že jste utahaný/á jako kotě, je vám zima a srdce máte až v krku, může to být jeden z příznaků.

Bolesti kloubů a svalů

Velmi častým projevem nedostatku „déčka“, jsou bolesti zad, kloubů, nohou, zubů ale také ztuhlost krční oblasti. Vitamin D reguluje množství vápníku a fosforu v těle, udržuje ve formě kosti, svaly a zuby. Když je ho málo, důsledky na sebe nenechají dlouho čekat.

Špatná nálada

Kdo by neměl špatnou náladu, když je pořád unavený, bolavý a často nemocný? Někdy však tento příznak přijde dříve, než ostatní. Vitamin D podporuje tvorbu serotoninu, který je zodpovědný za naši náladu. Když je málo „déčka“, je také málo serotoninu. To má za důsledek špatnou náladu, v horším případě i deprese.

Jak doplnit vitamin D?

Nejjednodušší je přijímat ho z přírody. Vystavování se slunečnímu svitu a konzumace potravin, které jsou jeho zdrojem, je to nejjednodušší řešení. Nachází se například v rybách, vnitřnostech, vejcích, droždí nebo houbách. Jeho tvorbu také můžete nastartovat občasnou návštěvou solária. Když ani to nepomůže, můžete vyzkoušet tablety nebo kapky, které doplní potřebné množství. U nich však buďte opatrní a držte se doporučeného dávkování.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat