Kardiovaskulární výhody paleo diety z doby kamenné

Dokázali byste se vzdát mléčných výrobků, obilovin a sacharidů? Pak je pro vás možná paleolitická dieta přesně to pravé. Co pro vás může udělat, tedy kromě toho, že díky ní zhubnete?

Více či méně spolehlivých diet existuje bezpočet. Už jste slyšeli o té, která vychází z myšlenky návratu ke stravování starší doby kamenné, tedy paleolitu? Ukázalo se, že má zajímavé „vedlejší účinky“. Shodíte s ní totiž nejen nadbytečná kila, ale podpoříte i zdraví svého srdce. A jak to zhruba probíhá?

Zpátky do dávné minulosti

Paleo dieta je založená na vysokém příjmu bílkovin, zejména těch, které pocházejí z tučného masa a ryb. Její neodmyslitelnou součástí je také ovoce a zelenina bohatá na vlákninu, stejně jako bylinky, ořechy a semena. Úplně vylučuje mléčné produkty, výrobky z obilnin a cukry. Takhle nějak tehdy asi vypadal i jídelníček jeskynního muže, který byl lovcem a sběračem. Co by se stalo, kdybyste ho na vlastní kůži vyzkoušeli i vy?

Nový režim, nová pozitiva

Američtí vědci z University of Houston uskutečnili zajímavou studii, do níž zahrnuli osm dospělých jedinců různého věku. Všichni před začátkem pokusu konzumovali mnoho zpracovaných potravin, které jsou typické pro dnešní generaci. Respondenti se nejprve podrobili lékařským testům a poté dostali jasné pokyny týkající se paleodiety i toho, jak ji začlenit do svého každodenního života. Po osmi týdnech došlo na analýzu nashromážděných dat, která přinesla mnohá překvapení.

Fakta, se kterými se nepočítalo

U všech zúčastněných byl zaznamenán významný nárůst interleukinů, což jsou signální molekuly vylučované imunitními buňkami. Ty poskytují ochranný účinek krevním cévám, čímž podstatně snižují riziko kardiovaskulárních chorob. Navíc působí i proti zánětům. Na základě těchto zjištění si tedy odborníci troufají tvrdit, že paleolitické stravování nejenže předpovídá štíhlejší křivky, ale i zdravější srdce a průchodnější artérie. I když se celá záležitost pochopitelně musí znovu přezkoumat, příznivci jeskynního jídelníčku už teď plesají blahem!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat