Skupiny lidí dle denního biorytmu

V populární kultuře se poměrně dobře zabydlelo dělení lidí na skřivany a sovy podle jejich biorytmů. Zjednodušeně řečeno první skupina brzy ráno vstává a brzy večer uléhá. Druhá ráda ponocuje a má problém vstát před devátou, takže celospolečenský režim dne více nahrává první skupině. Podle australské psycholožky Olivie Arezzol je tato typologie nepřesná. Lidé se dělí na čtyři skupiny podle biorytmů a typu spánku. Ona přitom pojmenovává tyto skupiny jako delfíny, vlky, medvědy a lvy.

„Vycházíme z individuálních cirkadiánních rytmů neboli z toho, jak je naprogramován ve vašem těle cyklus bdělosti a spánku,“ vysvětlila Arezzol deníku The Mail.

Medvědi

Medvědů je podle ní v populaci asi pětapadesát procent. Tito lidé většinou vstávají za úsvitu a začnou být unavení hned po západu slunce. Čili řídí se světlou částí dne a nejaktivnější jsou mezi osmou ranní a jednou odpolední. „Po obědě jsou nejméně produktivní. Je proto nejlepší, když začnou pracovat dříve, aby mohli co nejdříve skončit,“ tvrdí Arezzol. Medvědi ale dobře spí a mají poměrně stabilní hladinu energie.

Vlci

Vlci jsou v podstatě nočními sovami, jsou nejproduktivnější při práci a myšlení brzy odpoledne a večer po šesté. Jenže mají velký problém vstát brzy ráno, takže ideální je pro ně povolání, které začíná nejdříve v deset. Hodí se také do showbyznysu, protože jim vyhovuje ponocování. Těchto lidí je v populaci asi patnáct procent. Vlci dokážou ze sebe vydat najednou velmi mnoho energie, ale pak také tvrdě a dlouho spát.

Lvi

Naopak lvi jsou něco jako skřivani. Vstávají ještě před rozedněním, často již po páté hodině a jsou schopni cvičit a skvěle jim to myslí. Dopoledne patří jim a srší energií, ale už kolem čtvrté odpoledne jsou bez energie a v devět večer v posteli. Takto vyhraněných je opět jen kolem patnácti procent populace.

Delfíni

Něco kolem deseti procent populace zaujímají delfíni. Ti trpí obecně nespavostí, mají lehký spánek, snadno je kdeco podráždí a odpoledne neudělají žádnou práci. Nejvýkonnější jsou mezi desátou dopolední a druhou odpolední. Ráno po probuzení a kolem odpoledních hodin po práci jsou často unavení. Ale večer mají zase problém usnout. Těmto lidem vyhovuje flexibilní práce, kterou můžou vykonávat v různých částech dne podle toho, jak se zrovna cítí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat