Plavání v ledové vodě je prevencí i léčbou demence

Plavání v ledové vodě je zdravý způsob otužování, která drží dál od těla bezpočet infekčních i civilizačních chorob, ale také jednu z nejobávanějších, když se člověk začne blížit věku seniora – demenci. Podle britských neurologů se totiž při koupání a plavání v ledové vodě v těle tvoří hibernační bílkovina RBM3, která chrání mozek před degradací.

Tato bílkovina totiž podporuje obnovu poškozených synapsí v mozku a jejich náhradu novými funkčními. Takže látka nejenže brzdí rozvoj demence, ale svým způsobem ji také zvrátí.

Bílkovinu RBM3 tvoří ve svém těle především savci, kteří na zimu hibernují. Tento fyziologický stav je provázen omezením činnosti mnoha orgánů. A protože nervová tkáň dostává méně kyslíku a živin, je třeba ji chránit před poškozením. Šoková bílkovina RBM3 to právě zajistí. Přitom u člověka se tvoří v případě, že se tento otužuje a chodí plavat do řek a rybníků v zimních měsících, kdy se teplota vzduchu pohybuje kolem nuly či pod nulou.

Zásadní je, aby se tělo na delší dobu podchladilo, prodělalo teplotní šok. Na to si lze zvyknout, ale prudké podchlazení u osoby, která není zvyklá a neotužuje se pravidelně, může být nebezpečné.

S otužováním je tedy zapotřebí začít v mládí. Pro většinu seniorů je objev vědců z Cambridge už téměř k ničemu. Když se totiž začnou otužovat ve svém zchátralém fyzickém stavu, může je prudký pokles teploty zabít. Výhodu mají jen ti senioři, kteří se otužují celý život a pokračují v tom i ve vyšším věku. Ti pak mají našlápnuto ke stáří bez demence. Podle vědců z Cambridgeské univerzity by tedy na stáří měli s předstihem myslet mladí lidé, aby se začali včas otužovat, udržovali ve skvělé fyzické kondici, a zvládali tak pobyt v ledové vodě i ve vysokém věku.

A jaké jsou další přínosy otužování?

Posílení imunity a zlepšení krevního oběhu

Slabá cirkulace krve znamená, že toxiny se odstraňují z těla velmi pomalu a může docházet k jejich ukládání a k nedostatečnému prokrvování celého organismu. Studená sprcha zvyšuje cirkulaci krve a také podporuje vylučování patogenů a celkově přispívá ke zvýšení obranyschopnosti těla.

Hubnutí půjde snadněji

Lidské tělo obsahuje dva druhy tuku – bílý a hnědý tuk. Vzestup bílého tuku je charakteristický pro obezitu, diabetes 2. typu a další nemoci. Zatímco hnědý tuk je dobrý typ tuku, pomáhá při pasivním spalování tuků a při udržování tělesné teploty. Výzkum ukazuje, že při nízkých teplotách mají bílé tukové buňky charakteristické vlastnosti hnědých tukových buněk, čímž se aktivují a podporují úbytek hmotnosti.

Rychlé zotavení po cvičení

Dali jste si ve fitku pořádně do těla? Inspirujte se od vrcholových sportovců, kteří se po intenzivním tréninku noří do vany plné ledu. V některých fitness centrech dokonce tuto službu nabízejí, podobný účinek bude mít ale i pěkně studená sprcha. Studie potvrzují, že rychlost zotavení svalů je téměř dvakrát rychlejší, když se tělo a svaly ponoří do studené vody.

Ten nejlepší budíček

Tohle bude chtít pár dní cviku, ale není nic lepšího na ranní probuzení, jako studená sprcha. Studená sprcha rozproudí oběhový systém a dostaví se nával energie. Je to jako přírodní kofeinový výbuch. Za pár dní budete mít vstávání v malíčku i bez hrnku kafe.

Podpoří lymfatický systém

Lymfatický systém je zodpovědný za odbourávání toxinů z těla. Ve studené sprše jsou lymfatické cévy přímo vystaveny studené vodě, což vede ke kontrakci a relaxaci, čímž se stimuluje jejich funkce a toxiny z těla se odplavují mnohem rychleji.

Pro klidný spánek

Pokud vás trápí nespavost či neklidný spánek, máte problém usnout, tak i v tomto případě vsaďte na studenou sprchu. Studená sprcha tělo příjemně schladí a až vklouznete pod deku, za chvilku usnete jako nemluvně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat