Být prarodičem je pro seniora nesmírně zdravé

Důvod k fyzické aktivitě, stimul mozkových funkcí nebo stravovací motivace? Tohle všechno může být pro seniora jeho milované vnouče.

Jak udržet seniora ve zdraví a skvělé psychické kondici? Vysvětlete mu důležitost pravidelných lékařských prohlídek i záležitosti ohledně nutričně vyvážené stravy. A pak mu „na krk“ dejte vnoučata! Zní to možná absurdně, bláznivě a podivně, ale hlídání dětí může být pro prarodiče tím nejlépe stráveným časem.

Rodina? To je přece základ

„Zkrátka nemůžete být nešťastní a myslet na špatné věci, když jste obklopeni dětmi. Zlepší vám náladu a zvýší sebeúctu. Také vám dodají pocit, že jste pořád užiteční a velice potřební,“ myslí si Angela Sanford, což je odborná asistentka geriatrie působící na americké Saint Louis University. Podle této specialistky tu však jsou i jiné aspekty, ze kterých starší lidé mohou těžit. Například?

Fyzická aktivita 

Návštěva zoo, procházka v parku, házení s míčem – tohle všechno funguje jako skvělé cvičení, i když to tak vůbec nevypadá.

„Když jste fyzicky aktivní, většinou se nezaměřujete na své bolesti, což může být pro seniory velkým přínosem. Pohyb jim také umožňuje pracovat na síle, hbitosti a rovnováze. Kromě toho je také nesmírně důležitý pro mozkové funkce, přičemž významně snižuje riziko Alzheimerovy choroby. Nelze opomenout, že rovněž zkvalitňuje spánek,“ vysvětluje Angela Sanford.

Co si kdo uvaří, to si sní

„Ve své praxi se setkávám s mnoha jedinci, jejichž stravovací návyky jsou tristní. Nejedí zkrátka proto, že nemají s kým. I proto v hlídání vnoučat vidím pozitiva. Prarodiče s nimi mohou nejen vařit podle starých rodinných receptů, ale hlavně jíst. A když spolu všichni zasednou k jednomu stolu, je to příjemná společenská aktivita,“ domnívá se jmenovaná odbornice.

Hra, nebo hlavolam? 

Přiznejme si upřímně, že skládání dětského hlavolamu někdy dokáže zaměstnat i dospělého – a to na dlouho. I o to tady jde…

„Hraní her, stavění kostek i řešení hlavolamů je zábavné. Zároveň stimuluje paměť i vizuálně prostorové dovednosti. Seniory to přinutí myslet úplně jiným způsobem, což je dobré pro jejich duševní kondici. Ve finále je to skvělé jak pro ně, tak pro děti,“ uzavírá Angela Sanford s tím, že hlídání dětí je pro starší občany jako zázračný elixír s vysoce pozitivními účinky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat