Pravidelná konzumace chilli je elixírem věčného mládí

Pravidelná dlouhodobá konzumace chilli souvisí s výrazně delším životem, sníženým rizikem onemocnění oběhové soustavy i sníženým rizikem rakoviny. Protizánětlivé, antioxidační a antikancerogenní účinky má v pálivých papričkách kapsaicin. Tedy látka, která onu pálivost způsobuje. Její téměř zázračné účinky na zdraví potvrdili vědci z Ohia v rozsáhlé analýze zahrnující 4 729 studií z databází Ovid, Cochrane, Medline, Embase a Scopus.

Do analýzy byly zahrnuty záznamy 570 tisíc osob z USA, Itálie, Číny či Íránu. Vyplývá z ní, že každodenní konzumace kapsaicinu (pálivé látky z chilli) výrazně snižuje riziko vážných chorob a předčasného úmrtí na jakékoli příčiny.

„Byli jsme překvapení, že v těchto už publikovaných studiích objevíme tak silné důkazy pro vztah mezi pravidelnou konzumací chilli papriček a celkovým snížením rizika předčasného úmrtí na jakékoli příčiny, na choroby srdce a cév a na rakovinu,“ tvrdí profesor Bo Xu z Clevelandské kliniky v Ohiu.

Ze studií ale přesně nevyplývá, jaké množství musí člověk konzumovat denně, aby měl kapsaicin ochranný účinek. Pozitivní účinky této látky na zdraví člověka byly potvrzeny během posledních desetiletí mnohokrát.

A jaké jsou další méně známé účinky oblíbeného chilli?

Prostředek proti bolesti hlavy

Často vás bolí hlava nebo trpíte dokonce na migrény? Pak byste měli vědět, že farmaceutické medikamenty nejsou jediným spásným řešením. Vždyť je tu kajenský pepř! Ten příznivě ovlivňuje bolestivé receptory v mozku, čímž může „bolehlavu“ udělat rázný konec.

Útlum alergií? Ano, to také

Je úplně jedno, jestli vám rýmu spouští roztoči, srst domácích mazlíčků, prach nebo pyl, kterého bude co nevidět venku spousta. Buď jak buď, „instantní pálivé léčivo“ je vám plně k dispozici, neboť obsahuje antialergické složky. Ty v lepším případě symptomy alergie úplně utlumí, v tom horším je alespoň zmírní.

Oprava nefungujícího trávení. Nehodí se i vám?

Na jakékoli břišní potíže platí červený zachránce. Ostatně, tento vítaný fakt potvrdilo již mnoho a mnoho vědeckých studií. V jejich závěrech se uvádí, že kajenský pepř zvyšuje tok a produkci žaludečních šťáv v trávicím traktu. Rovněž zrychluje metabolismus a stimuluje pohyby střev. Přesně tyto vlastnosti z něj dělají efektivní domácí prostředek nejen proti zácpě a plynatosti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat