Nedostatek železa může způsobit záchvaty paniky

Pocit tíživé úzkosti, třes rukou, tlak na hrudi i nadměrné pocení. Tak nějak vypadá panická ataka, na kterou si můžete „zadělat“ nedostatkem železa. Jaké denní dávky se držet, abyste byli z obliga?

Množství železa v těle dospělého člověka je okolo čtyř gramů. To by stačilo sotva na výrobu jednoho hřebíku. I když ho ale máme v systému takhle málo, je jeho význam naprosto zásadní. Co všechno na něm závisí?

Život v železných rukou

Největší část této látky je obsažena v krevním barvivu hemoglobinu. Ten je zase součástí červených krvinek, které zajišťují přenos kyslíku z plic do ostatních tkání. Železo je ovšem důležité i pro svaly, mentální schopnosti, metabolismus, nervový systém, zajištění energetické hladiny, kardiovaskulární činnost nebo vlasy. Jeho doporučená denní dávka pak činí přibližně 15 miligramů. A vážně bychom si ji měli hlídat!

Když se zásoby tenčí, nastává problém

Poznatky japonské studie provedené na univerzitě Graduate School of Medicine Dentistry and Pharmaceutical Sciences odhalují, že dlouhodobý nedostatek železa způsobuje nejen únavu, anémii, nepravidelné ozvy srdce a trávicí potíže, ale i záchvaty paniky. Jak se něco takového projevuje? Člověku se náhle zrychlí tep, začne se nepříjemně potit, cítí podivnou slabost i suchost v ústech a sužují ho bolesti na hrudi. Také mu je na zvracení, těžce dýchá a celkově ztrácí kontrolu nad svým tělem.

Tak nějak panickou ataku popisují japonští vědci s tím, že lidé, kteří mají zmíněného prvku dost, k těmto stavům nebývají tolik náchylní. Teď je asi na místě připomenout, odkud se tento minerál dá čerpat, abyste se v rizikové panické skupině náhodou neocitli také. Ostatně, ne nadarmo se říká, že prevence je základ! Kromě farmaceutických doplňků stravy s obsahem železa můžete využít i přírodní zdroje. Na kterých si smlsnete?

Jídelníček pro zachování ledového klidu

Nejbohatším zprostředkovatelem je červené maso, ale ani vnitřnosti si nevedou špatně. Poměrně vysoký obsah železa mají i luštěniny, obiloviny, dýňová semínka, ořechy, houby a tofu. V obchodě můžete sáhnout také po hořké čokoládě, sušeném ovoci, máku nebo brokolici.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat