Vyhrajte nad emočním hladem

Když si hlava říká o jídlo, ale tělo vlastně nic nechce, pak je to často spíš emocionální potřeba. Když tohle dokážete rozeznat, budete mít cestu k ideální váze otevřenou.

Den nestál za nic. Nejdřív stres v práci, když jste nemohla najít důležité podklady na jednání. A pak ten hloupý komentář vašeho kolegy! Takže po jednání jste sáhla po sáčku bonbonů a na firemní oslavě jste si dala ještě dva kousky dortu. A večer jste si vyčítala, kolik zbytečných kalorií jste si během dne dopřála. Přesto jste si k večeři naložila víc než obvykle…

Emoční hlad jídlem neutišíte

Vědci pro toto typické přejídání našli dokonce jméno –„emoční hlad“, neboli hlad řízený pocity. Do ledničky vás nežene nedostatek živin, ale vnitřní psychická zátěž. A někdy vás nežene jenom do ledničky, ale i do náruče poruchy příjmu potravy. Více než polovina lidí trpí nadváhou, každá druhá žena a každý čtvrtý muž si prošli už minimálně jednou dietou – a mnohdy mají za sebou i frustrující zkušenost s tím, když se kila zase rychle vrátila.

Emoční jedlíci

Dlouhodobé studie ukazují, že jen pouhá dvě procenta dokážou svoji váhu zredukovat, aniž by více či méně shozená kila znovu nabrali. Není to tělesný hlad, který by nám způsoboval nadváhu, je to nekonečný počet emočních potíží jako frustrace, zloba, hněv, stres nebo smutek. Když je šťastná duše, nepotřebuje ani tělo tolik jíst.

Jídlem pocity jenom otupíte

Emoční jedlíci se snaží negativní pocity otupit jídlem. Své pocity nenechají nikdy vyplynout na povrch, ale zastavují je kaloriemi ještě předtím, než by o nich mohli vůbec začít přemýšlet. A pro mnohé z nich je pak velkým překvapením, když zjistí, z jakých důvodů tak rádi jedí pizzu nebo čokoládu.

Zeleninou pocity neuspokojíte

Nejhorší ale je, že nezdravé jídlo opravdu uklidňuje. Testy dokonce ukazují, že plačící dítě reaguje na sladkosti rychleji než na dudlík. I studenti velmi často sahají před zkouškami po laskominách. A má to čistě fyzikální příčiny – díky tuku a cukru rychle v krvi klesá hormon stresu a cukr vás „zbaví“ všech starostí. Bohužel je v naší společnosti stále hodně možností, jak si takové „zbraně“ koupit.

Uvědomte si, proč jíte

Důležitější než diety, je proto uvědomit si, kdy a proč jíme. S tím vám může pomoci deník. A před každým jídlem se také zkuste zamyslet, proč ho chcete sníst, jaký pocit u vás právě dominuje a jak se ho můžete nejlépe zbavit. Za každé jídlo, kterým takto nebude chtít zahnat špatný pocit, se můžete odměnit. Ovšem samozřejmě něčím jiným než jídlem.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat