Cynismus poškozuje srdce a cévy

Nenávist vůči druhým se může projevovat navenek fyzickou agresivitou, emočním vztekem nebo intelektuálním cynismem. Ten je přitom ve společnosti nejčastější a v posledních letech v politickém klimatu velmi prosperuje. Stává se hlavním postojem politiků, komentátorů a médií. Cynismus je ale zhoubný nejen pro ty, vůči kterým je namířen, ale také pro cynika samotného. Poškozuje jeho srdce a cévy a v podstatě ho časem zabije.

Jako cynismus se označuje životní a myšlenkový postoj, který zpochybňuje morální a humanistické hodnoty.

Bezohlední cynikové

Cynikové jednají bezohledně, rádi používají sarkasmus, aby druhé urazili a zesměšnili. Jsou bezcitní a jejich pasivně agresivní technika chce druhého zranit. Jenže cynik umírá na infarkt, mrtvici a selhání srdce mnohem častěji než člověk, který se vztekne, nebo začne dokonce třískat dveřmi.

Cynická nenávist

„Cynická nenávist… zahrnuje negativní víru, myšlenky a postoje vůči motivům, záměrům a důvěryhodnosti druhých lidí. Může se projevit také jako podezřívavost, nedostatek důvěry nebo zesměšňování druhých. Naše studie dokazuje, že lidé dnes mají větší tendenci projevovat cynickou nenávist vůči druhým, což je extrémně relevantní v dnešním politickém a zdravotnickém klimatu, ale cynismus je škodlivý krátkodobě i dlouhodobě,“ tvrdí doktorka Alexandra Tyrová z Baylorovy univerzity v Texasu.

Životní postoj, který ohrožuje na životě

Cynismus produkuje dlouhodobý neustupující stres a souvisí s vysokou hladinou kortizolu v krvi. To je právě příčinou toho, proč cynikové častěji trpí chorobami srdce a cév a předčasně umírají.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

30 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:47
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat