Mluvení ze spaní může signalizovat nemoc

Kdekdo mluví ze spaní hlavně před příchodem úplňku, který obecně způsobuje nervozitu a neklid nejen u lidí, ale i u zvířat. Jenže co když se takové povídání během nočního odpočinku objevuje stále častěji a intenzivněji? Pozor na aktuální zdravotní stav!

Děje se to dnes a denně. Jistá norská studie odhalila, že 66,8 % lidí se někdy v životě setká s mluvením ze spaní, na které je většinou upozorní vlastní partneři. Tento je však častější u dětí, které intenzivněji recyklují a zpracovávají denní zážitky. Údajně z toho však právě ti nejmenší postupně vyrůstají, souběžně s tím, jak se vyvíjí jejich nervový systém. Ale jak to mají dospělí?

Vnitřní chaos

Mluvení ze spaní se děje mimo vědomé vědomí a vlastně se jedná o přechod mezi bdělostí a hlubším spánkem. „V tento moment je mysl tak trochu zmatená. Do usínání totiž zasahují rušivé elementy,“ vysvětlil pro The Guardian Jim Horne, profesor a zároveň bývalý ředitel Centra pro výzkum spánku z anglické Univerzity Loughborough, s tím, že vědci si nejsou jistí, zda je tento jev spojen se sny. V každém případě je charakterizovaný zpomalením srdeční frekvence a poklesem tělesné teploty.

Přetížené tělo neodpočívá

Může se vyskytnout i během cyklu spánku REM, který patří k těm hlubším. Mozek není úplně vypnutý, a proto taktéž dochází ke střetu mezi odpočinkem a relaxací. To samé se děje i po náročném pracovním dni, deprivaci spánku, ospalosti, horečkách, stresu či nadměrné stimulaci nervového systému, kupříkladu vinou nadměrného používání moderních technologií a s ní spojeného negativního účinku modrého světla. Mluvit ze spaní však klidně můžete i tehdy, když to k večeru přeženete s kávou, alkoholem nebo těžkými jídly. Tedy to je ta lepší varianta.

Řešit, nebo nechat být?

Zatímco blábolení ve spánku může být pro většinu lidí neškodné, někdy naznačuje vážnější poruchu spánku nebo zdravotního stavu. Odborníci v souvislosti s ním tvrdí, že se ve větší míře vyskytuje u lidí trpících duševními chorobami, kupříkladu depresí, ale zároveň i u jedinců, kteří prošli posttraumatickou stresovou poruchou. A jak je to s obsahem nočních sdělení? Máte si dělat starosti, když vám partner ráno řekne, že v noci křičíte něco o konci světa?

„Vyřčená slova neberte příliš vážně, spíš se starejte o kvalitu samotného spánku. Pokud je vám však sděleno, že pořád dokola opakujete ty samé věci, pravděpodobně jste z nich nervózní i v reálu. Pak uděláte jedině dobře, když zapátráte po tom, co vás znepokojuje,“ radí profesor Horne.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat