Náhradou červeného masa fazolemi se sníží riziko infarktu o dvacet procent

Nejsou bílkoviny jako bílkoviny. Ačkoli jsou to nezbytné živiny pro vývoj a fungování člověka, jejich zdroj – tedy potravina, v níž jsou obsaženy – má zásadní vliv na zdraví. Zatímco s červeným masem člověk přijímá nejen bílkoviny, ale také některé škodlivé hormony a tuky, u rostlinných zdrojů tyto negativní vlivy odpadají. Rozsáhlá studie zabývající se stravou a zdravotním stavem padesáti tisíc osob dokazuje, že náhradou červeného masa luštěninami dojde ke snížení rizika chorob srdce o dvacet procent. A platí to především u mužů.

Studii vědců z Harvardovy univerzity publikoval prestižní lékařský časopis British Medical Journal s tím, že každá porce červeného masa (ať už v podobě vařeného pokrmu či jako uzeniny) denně zvyšuje riziko onemocnění srdce o dalších dvanáct procent.

Autoři studie zkoumali celkový příjem průmyslově neopracovaného červeného masa (tedy syrového, které člověk tepelně upraví až doma) a průmyslově opracovaných výrobků z červeného masa (především uzenin a konzerv).

Z výzkumu vyplývá, že na každou porci syrového masa (zakoupeného k uvaření) vzroste riziko o jedenáct procent a na každou porci uzeniny (a jiných opracovaných výrobků) připadá nárůst rizika onemocnění oběhové soustavy o patnáct procent.

„Výměnou červeného masa za luštěniny se sníží riziko chorob srdce a cév o dvacet procent. Ale také výměnou červeného masa za nízkotučné mléčné výrobky se toto riziko sníží,“ tvrdí doktorka Laila Al-Shaar z Harvardovy univerzity.

Druhy fazolí, které musíte vyzkoušet!

Adzuki

Fazole adzuki pocházejí z Číny a vynikají jemnou oříškovou chutí. Obsahují mnoho bílkovin, fosforu, vápníku a zasytí na delší dobu. Doporučují se při ledvinových onemocněních. Namáčí se na 34 hodiny a výhodou je, že se voda po namočení nemusí slévat. Vaří se 1 hodinu v tlakovém hrnci.

Barevné

Vyznačuje se moučnou konzistencí a umožňuje široké využití. Hodí se skvěle do polévek, salátů, omáček, na zapečení nebo pyré. Barevné fazole dozrávají v červené, hnědé i černé barvě. Při úpravě jim nevadí ostřejší kořenění, a proto jsou ty pravé např. pro přípravu chilli con carne.

Bílé

Fazole bílá je plochá fazole s krémovou strukturou a jemnou chutí. Používá se k  přípravě různých druhů jídel. Díky své jemné struktuře se výborně hodí na výrobu fazolového pyré. Před uvařením se namáčí na 812 hodin. Bílá fazole je vhodná na polévky, pomazánky, saláty, zapečení, přílohy apod. Vaří se 20 minut v tlakovém hrnci (1,5 hodiny v normálním hrnci).

Černé

Černě zbarvená fazole nasládlé chuti zpestří každý salát. Pochází z Jižní Ameriky. Kromě Karibské oblasti se pěstuje v Číně a Thajsku. Černá fazole se výborně hodí do mexické kuchyně. Namáčí se na 812 hod a vaří se 1,5 hodiny (v tlakovém hrnci zkrátíme dobu vaření lehce přes 20 minut).

Mungo

Fazole mungo pochází z Indie a pěstuje se v Číně a Thajsku. Je významným zdrojem železa, vitaminů, draslíku, hořčíku a nejčastěji má olivově zelenou nebo červenou barvu. Chutí připomíná zelený hrášek a je dobře stravitelná. Je vhodná k naklíčení, neboť nepodléhá hnilobě či plesnivění. Její chuť vynikne v kombinaci s kari kořením. Namáčí se na 48 hodin a voda se slévá. Vaří se 10 minut v tlakovém hrnci (45 minut v normálním hrnci).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat