Pitím dietních nápojů riskujete srdeční zdraví i plodnost

Je čas na sklenku něčeho, co zavlaží váš organismus? Té dietní koly, co máte v lednici, si raději nevšímejte. Nebo snad chcete riskovat nádor na mozku i sníženou schopnost reprodukce? Je to vaše rozhodnutí…

Podle průzkumu amerického výzkumného ústavu National Health and Nutrition Examination Survey si tři lidé z pěti dopřejí nějaký dietní nápoj každý den. Je pravda, že tento výzkum byl zaměřen na zámořskou populaci, nicméně v Evropě je situace hodně podobná. Tedy alespoň podle Světové zdravotnické organizace. Co konkrétně vy, také nepohrdnete sklenkou light sody, toniku nebo koly? A víte, co vám tohle občerstvení může způsobit? Z těchto faktů vás žízeň asi přejde!

Co doušek, to hrozba pro srdce

Navzdory tomu, že dietní nápoje existují v různých příchutích, barvách i cenových relacích, mají jedno společné. Drtivá většina obsahuje umělé sladidlo aspartam, které má podle odborníků destruktivní účinky. Jako ukázkový příklad za všechny může posloužit nedávná americká studie uskutečněné na univerzitě v Iowě. Z jejích závěrů vyplývá, že jedince, kteří light drinky popíjejí pravidelně, častěji postihují kardiovaskulární příhody, přičemž samozřejmě čelí i vyššímu riziku předčasného úmrtí. V nebezpečí se však neocitá jenom srdce, ale i jiné orgány.

Nádor na mozku? Prý klidně!

Poznatky jiné vědecké analýzy, pocházející tentokrát z lékařské fakulty Washingtonské univerzity, také šokují. Naznačují totiž jasnou souvislost mezi zmíněnými nízkokalorickými limonádami a nádorovým onemocněním mozku. I v tomto případě to experti přisuzují právě aspartamu, jenž dle jejich mínění připravuje příhodné podmínky i pro Alzheimerovu chorobu.

Zapomeňte na snadné početí

Že odlehčená sodovka či kola není nejlepší způsob, jak plnit pitný režim, na to upozorňuje i americká uznávaná lékařka a specialistka reprodukční medicíny Lauren Wise. Ta se domnívá, že ženy, které jsou těmto nápojům nakloněny, mívají sníženou schopnost reprodukce až o 20 procent. Mimochodem, u konzumentek těchto kontroverzních tekutin se také více objevují záchvaty migrény. Nechcete si dát raději vodu nebo bylinkový čaj?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat