Různý věk si žádá různé vitamíny

O imunitě, vitaminech a obranyschopnosti se v současné době hovoří víc než kdy jindy. Nároky na živiny se však liší podle věku. Skutečně neděláte nějakou z častých chyb?

Prvním krokem ke zdravějšímu životnímu stylu je vyvážená strava tvořená ovocem, zeleninou a celozrnnými výrobky. Zatímco bohatý a pestrý jídelníček může poskytnout živiny, které tělo ke svému fungování potřebuje, někdy je nezbytné přijímat i doplňky stravy, jež se však napříč věkovým spektrem liší. Máte přehled o tom, co a kdo potřebuje?

Kojenci

Někteří předčasně narození kojenci mohou potřebovat další vitamin A, který je důležitý pro normální vidění, a také železo, které zabraňuje anémii. Miminka, ač kojená nebo nekojená, by měla přijímat vitamin D, který je pro jejich rozvoj důležitý. Podílí se na růstu a vývoji kostí, má vliv na činnost nervového systému, tvorbu nových buněk a imunitní systém. S podáváním se začíná už od 2. týdnu života dítěte a pokračuje se s užíváním až do konce 1. roku. (Během zimy se déčko doporučuje i ve 2. roce života.) Kojenci od šesti měsíců věku také mohou vyžadovat doplněk zinku.

Děti

Pravdou je, že mnoho lidí ze všech věkových skupin nepřijímá doporučenou denní dávku vápníku, ale je právě ten minerál extra potřebují hlavně chlapci ve věku 9–13 let a dívky mezi 9–18 lety. Vápník udržuje silné kosti a zuby a přirozeně se nachází v mléce, sýrech, kapustě a brokolici. Sluší se také uvést, že dospívající dívky, které začínají s menstruací, jsou vystaveny riziku nízké hladiny železa.

Dospěláci

Ženy po menopauze, zejména ve věku nad 50 let, možná budou muset do své stravy začlenit doplněk vápníku, protože u nich dochází k většímu úbytku kostní hmoty a neabsorbují vápník tak dobře jako kdysi.  Navíc ženy, které jsou těhotné nebo mají silnou menstruaci, by měly zvážit doplněk stravy se železem. Jeho nedostatek se podepisuje na snížení energie. Lékaři zároveň apelují, že dospělí lidé mají málo vitaminu K a zinku.

Káčko je přitom k mání například v zelené listové zelenině (zelí, kapusta, špenát, tuřín, hořčice, listový salát). Zdrojem je i petržel, brokolice, nať z cibule, chřest, růžičková kapusta, rostlinné oleje a cereálie. Mezi potraviny bohaté na zinek patří obiloviny, červené maso, luštěniny a semena obecně. Jenže strava představuje jenom půl zdraví. Za ideální stav se považuje kombinace vitaminů, minerálů a sportu.

Senioři

Stejně jako ženy ve středním věku, i muži nad 70 let mohou vyžadovat vyšší příjem vápníku, protože účinnost jeho vstřebávání s věkem klesá. Seniorům zároveň chybí i hořčík, který se obvykle nachází v luštěninách, semenech, mléce, jogurtu a dalších mléčných výrobcích. Dáváte si na to pozor?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat