Hořké kakao zlepšuje proces myšlení

Hořkost kakau dávají polyfenoly ze skupiny flavanolů. Někteří výrobci čokolády a cukrovinek proto flavanoly z kakaa odstraňují. Jenže tyto látky jsou tím nejzdravějším, co s kakaem můžeme požít. Mají silné antioxidační účinky a jsou třeba prevencí rakoviny či chorob srdce. Podle britských neurologů posilují také funkce čelní kůry mozku, která řídí rozhodování a řešení složitých úkolů. Z experimentálního výzkumu vyšlo najevo, že osoby konzumující extra hořké kakao řeší složité úkoly rychleji a snadněji.

Super složení pro mozek

Katechiny, což je hlavní skupina flavanolů obsažená v kakau, totiž působí pozitivně na cévní zásobení nervové tkáně kyslíkem, čímž posilují její funkce.

Vědci z Birminghamské univerzity podávali skupině osob extra hořké (na katechiny extra bohaté) kakao. Srovnávací skupina dostala placebo hořký nápoj bez katechinů. První skupina pak vyřešila vysoce složitý úkole rychleji a přesněji. Sledováním mozku pomocí funkční magnetické rezonance vyšlo najevo, že první skupina osob měla díky katechinům více kyslíku v dané části mozku.

„Jasná výhoda konzumace nápoje bohatého na flavanoly byla patrná jen při řešení extrémně složitých úkolů. Můžeme to vztáhnout k tomu, co jsme pozorovali, tedy ke zvýšenému zásobení krví v kritické části mozku. Pokud řešíte složité úkoly, potřebujete zvýšený průtok krve bohaté na kyslík a živiny mozkem,“ uvedla doktorka Catarina Rendeir z Birminghamu.

Zlepšuje krevní oběh

Není to ale první studie, která prokazuje zlepšení krevního oběhu vlivem katechinů z kakaa. Zlepšení funkcí krevního oběhu se projeví třeba také na erekci u mužů.

Zapomeňte na cukry a tuky

Ale pozor! Kakao, které bylo použito v pokusu, bylo odtučněné a zcela bez cukru. Takže všichni, kdo se radovali, že si omluví časté mlsání na horké čokoládě či sladkém kakaovém nápoji, mají smůlu. Tuk a cukr účinky katechinů ruší a cévní systém poškozují. A čím sladší a tučnější nápoj a čím nižší občas hořkých katechinů v něm, tím hůř pro srdce a cévy. Kdo chce tedy svému srdci a mozku prospět, musí sáhnout po čokoládě s obsahem kakaa sedmdesát a více procent. A kakao si vařit z rostlinného mléka a bez cukru.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat