Výkyvy nálad během menstruačního cyklu

Je psychická nevyrovnanost vaší standardní každodenní klasikou? Pak si s vámi pohrávají hormony. Ale klid! Dá se to zvládnout. Tyto možnosti sebeobrany představují účinnou první pomoc!

Že ženy bývají náladové a emoce se u nich střídají jako aprílové počasí? Pravda. Ale copak to dělají schválně? Vůbec ne. Rozpoložení příslušnic něžného pohlaví závisí hlavně na hormonech, které jsou všechno, jen ne stabilní. Jejich hladiny totiž kolísají vlivem premenstruačního syndromu, během měsíčního cyklu i zhruba 14 dní po něm. Hormonální výkyvy jsou typické i pro těhotenství, poporodní období nebo menopauzu. Život v sukni se tedy dá přirovnat k emoční horské dráze, jež nabírá směr, rychlost i obrátky podle momentální fáze. Naštěstí existují způsoby, kterými lze výkyvy nálad zkrotit. Tyhle jsou posvěcené i vědou!

Levandule jako voňavý pomocník

Pokud jde o osvědčené uklidňující prostředky, levandule mezi nimi nikdy nechybí. A důvod je zřejmý. Tím, že snižuje úzkosti, navozuje duševní pohodu, pomáhá při nespavosti a tlumí příznaky stresových poruch, je doslova proslulá. Inhalujte její vůni prostřednictvím aroma difuzéru, kápněte si pár kapek esenciálního oleje na polštář a pijte levandulový čaj. Tato terapie se nemůže minout účinkem!

Jídelníček v rytmu barev

Hlávkový salát, špenát, polníček, nebo rukola. Co mají tyto druhy listové zeleniny společného? No přece vysoký podíl kyseliny listové! Ta je spojována psychickou stabilitou i pocity radosti, neboť přispívá k produkci neurotransmiteru dopaminu, jemuž se říká hormon štěstí. Ovšem i červené potraviny dokáží dle závěrů několika studií hodit do pohody. Týká se to především jablek, řepy, rajčat a cibule, protože jejich složení příznivě ovlivňuje nervový systém.

Pohyb jako alfa i omega optimismu

Jistě, pokud je člověk nevrlý a nevyrovnaný, poslední, co se mu chce, je provozovat nějakou fyzickou aktivitu. Jenže právě pohyb je jeden z nejlepších způsobů, jak si udržet dobrou náladu, a to za všech hormonálních okolností. Pokud se necítíte na běh v parku, jeví se chůze, jóga nebo plavání jako skvělé alternativy relaxační formy cvičení.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat