Nezkracujte si život zbytečnostmi

Nechce se vám cvičit a preventivní návštěvu zubaře odkládáte na neurčito? Tak přesně tímhle si riziko předčasného úmrtí dost zvyšujete…

Historici odhadují, že v antickém Řecku se průměrná doba dožití pohybovala kolem 18 let. V časech Williama Shakespeara, tedy okolo roku 1600, už to bylo výrazně lepší, protože se Angličané dožívali v průměru 35 let. Jaká je situace dnes? Podle Světové zdravotnické organizace máme všichni vysokou šanci, že na narozeninovém dortu sfoukneme 60 svíček. Přijde vám to málo? Je pravda, že délku života lze příznivě ovlivnit, ovšem neobejde se to bez úprav škodlivých návyků. Co všechno lidskou existenci zkracuje?

Nevhodná strava – problém číslo jedna

Nezdravé stravování přispívá k rozvoji celé řady komplikací, čímž může snížit nejen délku, ale i kvalitu žití, varují odborníci. Nadměrná konzumace potravin, v nichž není nouze o tuky, sůl a sacharidy, úzce souvisí s obezitou, diabetem, vysokým cholesterolem, arteriální hypertenzí, srdečními chorobami, rakovinou i demencí. A tudy cesta ke šťastné penzi a dobré kondici skutečně nevede.

Lenost je překážkou

Na fyzickou aktivitu si moc nepotrpíte? Místo ní si radši odpočinete na gauči u televize? To není nejlepší stanovisko. Americká studie publikovaná v magazínu American Journal of Clinical Nutrition dospěla k závěru, že nedostatek pohybu zvyšuje riziko předčasného úmrtí. Sport jako takový totiž posiluje imunitu, zlepšuje kardiovaskulární funkce, zpomaluje úbytek svalové síly, zkvalitňuje spánek a předchází depresím.

Zanedbávání ústní hygieny 

Možná by vás ani ve snu nenapadlo, že na stavu ústní dutiny závisí kondice srdce. Pravdou však je, že když nebudete svým zubům poskytovat adekvátní péči, přítomné škodlivé bakterie proniknou ve formě slin také do krevního oběhu, což snadno ohrozí i tento orgán. A právě proto se experti domnívají, že když nebudete pravidelně navštěvovat stomatologa a používat zubní nitě, mezizubní kartáčky a ústní vody, riskujete, že na onen svět odejdete podstatně dříve.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat