Za častějším močením není jen těhotenství

Na toaletu chodíte několikrát za hodinu? To je tak otravné a frustrující! Proč je váš močový měchýř tak hyperaktivní? Některé z příčin vyžadují léčbu antibiotiky!

Nemáte klid přes den a bohužel ani přes noc. Pořád dokola navštěvujete toaletu, čímž tělo signalizuje změnu zdravotního stavu. Jaká diagnóza vám bude sdělena, pokud navštívíte lékaře?

Těhotenství

V počátečních stadiích těhotenství mohou hormonální změny vést ke zvýšené frekvenci močení, a to zejména během prvního trimestru. Pokud čekáte miminko, tak si však od procházek k toaletní míse neodpočinete ani později. Zvětšená děloha ve třetím trimestru rovněž vyvíjí tlak na močový měchýř. Není to však nic, co by ohrožovalo zdraví vaše nebo vašeho dítěte. Je však třeba vyloučit infekci močových cest, která může vést k vážnějším potížím jak u matky, tak i plodu. Ta se léčí antibiotiky. Proti nechtěnému úniku moči brání posilování pánevního dna.

Zvětšená prostata

Zvětšená prostata tlačí na močovou trubici, která odvádí moč z těla. Výsledkem je, že pánové na „onu místnost“ chodí častěji. Pokud trpí benigní hyperplazií prostaty, navštěvují toaletu zejména v noci. Tento stav se nazývá nykturie a je definován jako nutnost močit osmkrát nebo vícekrát za noc.

Infekce močových cest

Pokud vědomě nezvyšujete svůj pitný režim, nebo nekonzumujete diuretické potraviny a nápoje (kofein, alkohol, výrobky z rajčat, umělá sladidla či kořeněná jídla), a přesto na záchodě trávíte hodně času, můžete čelit prvním náznakům infekce močových cest. Ta je obvykle doprovázena horečkou, naléhavou nutností močit a bolestí v podbřišku. Stav rovněž vyžaduje léčbu antibiotiky, dostatek tekutin a odpočinkový režim.

Diabetes

Časté močení s neobvykle velkým množstvím moči je často časným příznakem diabetu 1. i 2. typu. Přebytečný cukr se hromadí v krvi a ledviny jsou nuceny filtrovat a absorbovat přebytečný cukr. Pokud se jim to nedaří, přebytečný cukr se vylučuje do moči, což způsobuje odebírání tekutin z tkání a výlety na toaletu.

Stres, úzkost a nervozita

Málokdo si plně uvědomuje, že třeba před zkouškou, testem nebo pohovorem navštíví toaletu hned několikrát. Je tomu tak proto, že když jsou lidé ve stresu, sužuje je úzkost nebo nervozita, močový měchýř bývá aktivnější. V takových případech je jediným řešením zklidnění, kupříkladu s pomocí dýchacích technik. Z dlouhodobého hlediska se osvědčuje meditace a relaxace.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat