Dámské menstruační tampony mohou obsahovat pesticidy

Používáte k hubení škůdců pesticidy? Pokud se držíte přesvědčení, že taková chemie nemá na zahrádce co dělat, asi vás trochu vykolejí, že ji pár dní v měsíci zřejmě nosíte přímo ve svých kalhotkách. Nebo ne?

Menstruace. Pro někoho normální jev, pro jiného téma, o kterém se ve slušné společnosti nahlas nemluví. Tak či tak, je tu s námi. Průměrná žena má periodu přibližně 37 let, přičemž během každého cyklu ztratí něco mezi 20 a 80 mililitry krve. Také spotřebuje zhruba 20 kusů menstruačních hygienických potřeb. Mezi ty oblíbenější jistě patří tampony, které se do České republiky začaly dovážet v 90. letech. Jenže tato pomůcka, do níž vkládáme svou důvěru, je paradoxní hrozbou i postrachem našich intimních partií.

Víte, co si vkládáte do klína?

V poslední době se stále častěji mluví o tom, že tampony obsahují pesticidy. Ano, věří se tomu jen těžko. Přece, kdo by ten malý váleček osočoval z toho, že má v sobě chemikálie určené k likvidaci plevele? Jenže když se nad tím člověk zamyslí, tak jako to udělali vědci, jistou a šokující logiku to skutečně má. Stačí se totiž podívat na to, z čeho je vlastně vyrobený.

Hedvábí jako nepřítel

Tampon je směsí hedvábí, viskózových vláken a bavlny, což zní nejen přijatelně, ale i příjemně. Jenže! Bavlna vlastně byla vůbec první geneticky modifikovanou plodinou. A herbicidy a pesticidy se ošetřovala vždycky. Jejich hlavní složkou je pak glyfosát, tedy sloučenina, kterou Světová zdravotnická organizace označila za karcinogenní už v roce 2015.

Studie uskutečněná argentinskou výzkumnou laboratoří odhalila, že se zmíněný glyfosát nachází v 85 procentech běžně prodávaných menstruačních potřeb. Nejde pouze o tampony, ale i vložky, jejichž základní přísadou je právě bavlna. Pokud by vás zajímali jiné druhy pesticidů, s nimiž vaše nejcitlivější část těla přichází do styku, vědci poukazují na dichlofluanid, mecarbam, procymidon nebo piperonylbutoxid. I když jsou hladiny těchto látek v dámských hygienických pomůckách relativně nízké, stále je to v rozporu s tím, že se jedná o zdravotnické potřeby, varují odborníci.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat