Alkohol po cvičení škodí i pomáhá

Je jedno, jestli je zima, či léto. Po náročném cvičení, během kterého propotíte jednu či dvě vrstvy oblečení, se o slovo hlásí žízeň a třeba i chuť na skleničku studeného vína, nebo piva. Můžete si „beztrestně“ dát?

Ztráta tekutin při cvičení je běžnou praxí. Sportovci během fyzické aktivity přijdou o 6–10 % tělesné hmotnosti v důsledku pocení. Je tedy nanejvýš jasné, že první kroky po ukončení náročného workoutu vedou ke sklenici čisté vody nebo iontového nápoje. Pro většinu lidí je však lákavé odměnit se něčím ostřejším. Je to ale správně?

Zavodnit, ne odvodnit!

I když se pivo nebo víno jeví jako báječná volba, je třeba myslet na to, že organismus se nejdříve musí rehydratovat vodou a elektrolyty. Alkohol je diuretikum, což znamená, že odvádí vodu z těla ven, zatímco vy ji po cvičení potřebujete doplnit. Zapomeňte tedy i na kávu či „panáka“, zbaví vás tekutin z ledvin a močovodů, a to velmi rychle. Navíc kvůli šálku černého zlata nebo skleničce s vinným střikem narušíte proces obnovy svalů.

Uvedené nápoje ovlivňují funkci hormonů, třeba tvorbu testosteronu, takže zpomalují regeneraci. Alkohol zároveň zpomaluje syntézu bílkovin, což je proces, který se negativně podepisuje na svalovém růstu. Ideální je tedy „poslat“ do sebe již uvedený iontový nápoj nebo BCAA aminokyseliny, které si lidské tělo neumí samo vytvořit a ze kterých je tvořena převážně svalová tkáň.

Můžete všechno, ale ve správném pořadí

V případě, že neodoláte, dejte si po cvičení pito bez alkoholu a chvíli vyčkejte (asi tak 20 minut). Pak vám klasické „pivko“ neublíží, ba naopak. Obsahuje elektrolyty a sacharidy, takže pomáhá s hydratací těla, a dokonce snižuje zánět. (Víno takové účinky nemá.) Fitness trenéři však apelují, že je vhodné se vždy po pár doušcích napít čisté vody a pivo tak prostřídat. Při takovém postupu prý proces rehydratace funguje nejlépe. Ale neberte to jako pravidlo.

Pozor na množství

Limity a množství alkoholu, které člověk snese, se liší od jednotlivce k jednotlivci. Zatímco jednomu pivo nebo víno ani snad nevykouzlí úsměv na tváři, druhý se po třetince tekutého chmelu cítí opile. Obecně je třeba při nízkorizikovém užívání alkoholu dodržovat dvě hlavní zásady. Zaprvé, maximální množství je odborníky stanoveno jeden až dva standardní alkoholické nápoje denně. (Jeden standardní alkoholický nápoj odpovídá přibližně 0,5 l piva, 0,2 dcl vína, 1 dcl 20 % likéru nebo 5 cl 40 % destilátu.) Zadruhé, nepijte častěji než pět dní v týdnu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat