Začátky běhání bez zbytečných chyb

Rozhodla ses, že začneš s novým sportem, ale ono to vlastně není vůbec jednoduché? No, u běhání je to vlastně ještě těžší, protože to ze začátku pěkně bolí a někdy se tréninky mohou zdát nekonečné a nezáživné.

Ale neboj se, u běhání je to úplně normální, a když překleneš těžké začátky, pak se vše otočí a běhání tě začne bavit! A aby tvůj začátek nebyl tak moc těžký, poradím ti, jak začít co nejlépe.

Nikam nespěchej

Tvým cílem je určitě dostat se do fáze, kdy vydržíš běžet několik kilometrů bez přestávky. Potom už je jedno, jestli se rozhodneš pro běh na 5, 7 nebo 10 kilometrů, jednoduše si už jen zvolíš tu správnou rychlost. 

Nicméně jako běžci jsme se nenarodili, a tak jestli nejsi přirozený běžecký talent, budeš se muset na tuto úroveň nejprve dostat a to pořádným a hlavně dlouhotrvajícím tréninkem.

Na začátku střídej běh s rychlou chůzí

Jednou z možných cest je indiánský běh. Zkus střídat chůzi s během v takovém poměru, jaký ti dovoluje tvoje aktuální kondice. Nic ze začátku nepřeháněj, bohatě stačí, když budeš postupně ubírat z „fáze chůze“ a naopak budeš přidávat na „běžecké fázi“. První výběh může vypadat třeba takto:

Na svůj 1. trénink si vyhraď čas 60 minut. Zkus jít zpočátku rychlou chůzí, kterou pokračuj asi 3–5 minut. Potom se rozběhni tak rychle, jak ti to tvá kondice dovolí. Až nebudeš moct, pokračuj rychlou chůzí a celý cyklus opakuj až do vypršení 60 minut. V dalších trénincích se poté snaž prodlužovat intervaly běhu na úkor chůze a třeba i zvyšovat celkový čas tréninku.

Před běháním nezapomeň na krátké rozcvičení

Před samotným vyběhnutím bys měla věnovat nějaký čas rozcvičení – připravíš tím svaly na zátěž, ale především se ti potom lépe poběží. Hodit se ti bude „běžecká abeceda“ a dynamický strečink a samozřejmě po běhu se také trochu protáhni, svaly potom lépe zregenerují a ty se můžeš vydat na další výběh!

Pár rad do začátku  

Boty 

Na běhání je opravdu dobré mít kvalitní běžecké boty. Je to v podstatě jediná důležitá investice, kterou na běhání potřebuješ a určitě se neboj s někým poradit.

Hudba 

Já si třeba nedokážu trénink bez hudby představit, ale pro začátek je určitě lepší hudbu vyřadit. Je to z toho důvodu, že se poté lépe dokážeme soustředit na náš dech a dech při běhu hraje také klíčovou roli!

Jídlo 

Před během to s jídlem moc nepřeháněj, nepoběží se ti dobře. Od velkého jídla si dej časový odstup asi 2–3 hodiny, od menší svačiny alespoň hodinu. Naopak po běhu si nejlépe dopřej příjem kvalitních bílkovin.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat