Tichý nepřítel jménem toxoplazmóza

Pokud máte doma kočičího mazlíčka, jistě víte, že kromě nekonečné náklonosti vám může předat i toxoplazmózu. Ale nakazit se může i člověk, který do styku s kočkou vůbec nepřijde. Ve většině případů není toxoplazmóza nebezpečná, pozor by si měly dát jen těhotné ženy. Ale podle nových studií se může tento parazit dostat až do našeho mozku a poškodit naši paměť.

Toxoplazmóza je jedním z nejčastějších infekčních onemocnění. Vyvolává ji jeden jediný parazit – Toxoplasma gondii. Toho najdete všude po celém světe a napadá nejen kočky, ale i ptáky a savce obecně – včetně lidí. Ale nebezpečný je pro nás jen za opravdu specifických podmínek.

Jak snadné je nakazit se

Kočky tohoto parazita vylučují svými výkaly, a tak se mohou těmi nejrůznějšími způsoby dostat do těla člověka. Zdá se vám to nepravděpodobné? Samozřejmě pokud alespoň jednu sametovou tlapku máte doma, je riziko nákazy mnohem vyšší – například při čištění kočičí toalety. Ale i bez vlastní kočky se můžete nakazit. Představte si sami sebe při oblíbené práci na zahradě. Ale co když je půda, které se dotýkáte, znečištěná kočičími výkaly? A syrová zelenina vypěstovaná v takové půdě může parazita na člověka přenést. Ale i syrové, nebo nedostatečně tepelně upravené, maso, nebo dokonce kontaminovaná voda, představuje riziko.

Podle symptomů ji nepoznáte

U většiny „nakažených“ infekce není poznat – imunitní systém reaguje a vytvoří protilátky, které bude mít k dispozici celý život. Ty najdeme v krvi, a proto je poměrně jednoduché odhadnout, jak velká je postižená část populace. Vědecká zkoumání ukazují, že se jedná o zhruba 30 až 50 procent těch, kteří se během života nakazili. A většina o tom neví.

Zapomínáme kvůli parazitům?

Je to skoro nepředstavitelné, ale tenhle malý parazit může kromě komplikací v těhotenství zapříčinit i naši zapomětlivost. Jakmile se totiž krevním řečištěm dostane do mozku, dokáže tam žít celý život, usadit se v buňkách a změnit metabolismus mozku. A tak je pozornost, paměť a schopnost koncentrace u lidí, kteří byli toxoplazmózou infikováni, horší než u osob, které do kontaktu s patogenem nepřišly.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat