Sezdaní lidé mají oproti svobodným nižší hladinu stresových hormonů

Zdá se vám, že by se stres ve vašem životě dal doslova krájet? Možná je to tím, že jste ještě nevstoupili do svazku manželského. Se snubním prstenem můžete být klidnější a zdravější!

Z dlouhodobého stresu nemůže nikdy vzejít nic dobrého. Vždyť hormony, které se při něm do těla uvolňují, mívají lví podíl na oslabené imunitě, zvýšené tělesné hmotnosti, srdečních onemocněních i nespavosti. Přímo souviset mohou také s depresí, demencí, poklesem sebedůvěry a omezenou pracovní produktivitou. Tohle všechno jsou důvody, proč psychologové tolik bazírují na tom, aby si nějakou techniku na zvládání stresu osvojit každý.

Uklidněte se, prosím

Jenže to se snadno řekne! Někdo praktikuje dechová cvičení a meditace, zatímco jiný se v rámci lepší nálady raději vypotí u sportu, sexu či procházky. Pak jsou tu ještě alternativní prostředky v podobě různých bylinkových čajů a potravin s obsahem antioxidantů. Pomoc nabízí třeba i horká relaxační koupel či aromaterapie, stejně jako domácí mazlíček, jehož blízkost na pocuchané nervy příznivě zapůsobí. Ano, je toho dost, čím se psychická rovnováha dá zachovat. A teď si představte, že na stres hodně zabírá i snubní prsten. A to vážně! Ti, co ho nosí, jsou prý vyrovnanější, optimističtější a zdravější.

Pojď se vzít a budeme v klidu

Něco takového alespoň naznačují američtí vědci působící na Carnegie Mellon University, jež má sídlo v Pittsburghu. V rámci své zajímavé studie oslovili 572 dobrovolníků ve věkovém rozmezí 22 až 55 let. Někteří byli sezdaní, jiní zase single, rozvedení či ovdovělí. Odborníci po tři dny shromažďovali vzorky jejich slin, přičemž se zaměřili na přítomnost stresového hormonu kortizolu.

Následná finální analýza jednoznačně prokázala, že jedinci v manželském svazku mají ve srovnání s ostatními respondenty hodnoty uvedeného hormonu výrazně nižší. To podle autorů studie jen potvrzuje skutečnost, že lidé bez partnera čelí psychickému stresu, neboť postrádají stabilní rodinné zázemí, emoční podporu i romantické vazby.

Svatební zvony jako prevence

„Díky těmto údajům můžeme porozumět tomu, jak intimní vztahy ovlivňují naše zdraví. Kortizol mimo jiné narušuje schopnost organismu regulovat zánět, což podporuje rozvoj mnoha nemocí, a to včetně těch kardiovaskulárních. Mít spokojené manželství je nejlepší cestou, jak se jim vyhnout,“ odhaluje psycholog Sheldon Cohen, který se na studii podílel.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat