Používání tamponů má zdravotní rizika

Toxický šokový syndrom – zvaný také „tamponová nemoc“ je způsobený speciální bakterií, která v těle hostitele tvoří jedovaté látky. Vzniknout může právě při používání tamponů, pokud ho včas nevyměníte.

Toxický šokový syndrom se dostává do medií stále častěji ve spojení s používáním tamponů – jako hororový příběh, který se přihodí při používání hygienického prostředku a v nejhorším případě může skončit smrtí.

Jak vzniká

Toxický šokový syndrom způsobuje bakterie stafylokoka, který se za normálních okolností běžně nachází na naší kůži. Jen v nejhorším případě může začít produkovat toxiny, tedy jedy, které mohou být pro naše tělo škodlivé. A jakmile se toxiny dostanou do krve, může tělo upadnout do šoku. Takové případy se vyskytují ale jen zřídka, a ne vždy mají něco společného s tampony. Toxického šokového syndromu se nemusíte bát, vzniká pouze, pokud necháte bakterie v těle dlouho žít. A to je opravdu jen v málo případech.

Jak poznat toxický šokový syndrom

Příznaky jsou hodně podobné těm chřipkovým. Můžete mít zimnici, teplotu, nevolnost, zvracení, nízký tlak a závratě, ale ani vyrážka není v pokročilém stádiu něco ojedinělého. Léčba probíhá podáním antibiotik. V neléčeném nebo zanedbaném stavu může dojít až k selhání orgánů a krevního oběhu.

Nepostihuje výhradně ženy

Lidé se mylně domnívají, že toxický šokový syndrom postihuje jenom ženy při používání tamponů. Ale opak je pravdou. Postižení mohou být i diabetici nebo vlastně kdokoliv, kdo se s bakterií dostane do styku a má nějakou ranku, kterou se dostane do krevního oběhu. Ne vždy tedy musí jít o přenos přes tenkou tkáň pochvy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat