I pouhé dvě hodiny sportu týdně vás mohou zbavit stresu

Máte stresující den blbec? Nebo se v takovém duchu snad nese celý měsíc? Následky na sebe nemusejí nechat dlouho čekat. Vyhněte se jim sportem, který funguje jako báječný producent antistresových endorfinů.

Máte stresující den blbec? Nebo se v takovém duchu snad nese celý měsíc? Následky na sebe nemusejí nechat dlouho čekat. Vyhněte se jim sportem, který funguje jako báječný producent antistresových endorfinů.

Zatímco někteří lidé vnímají stres spíše pozitivně, protože při něm podávají lepší výkony, na jiné má zcela opačný efekt. Buď jak buď, i to nejodolnější tělo může psychické zátěži jednoho dne podlehnout, což se projeví třeba chronickou únavou, úzkostnými stavy, syndromem vyhoření, agresivitou i depresemi. Anebo také vším dohromady.

Uteč, nebo bojuj

Výzkumem stresu se věnoval kupříkladu americký fyziolog Walter Bradford Cannon už po první světové válce. Jeho teorie se označuje za průkopnickou, přičemž je založená na principu homeostáze. Při té organismus usiluje o nastolení vnitřní rovnováhy tím, že se snaží na nepříznivou situaci reagovat útokem či kapitulací, což je pro něj způsob přežití. Obě tyto varianty ho ale stojí mnoho sil, které by se za normálních okolností využily jinde a jinak.

Tlak, který si zdraví odnese

Nejen podle výše jmenovaného odborníka zasévá dlouhodobá „nervová sklíčenost“ semínka vážnějších komplikací. Přímo totiž souvisí s poruchami zažívání, oslabenou imunitou, arteriální hypertenzí, nespavostí, nárůstem tělesné váhy, zhoršenou pamětí i obecným kognitivním úpadkem. Jenže jak stresu čelit, a to nejen v dané chvíli, ale i preventivně? Mezi spolehlivé a doporučované metody patří fyzická aktivita, která je silnou zbraní na pocuchané nervy.

S přírodou v zádech a s větrem o závod

Podle Světové zdravotnické organizace bychom měli sportovat minimálně 120 minut týdně, neboť endorfiny, které při cvičení tělo produkuje, působí jako antistresový blahodárný lék. Vhodnou činností je běh na aerobní úrovni, který je pro nás nejpřirozenější, neboť platí za jednu z prvních dovedností, jíž se v dětství učíme. Ovšem s nadbytkem stresových hormonů si poradí také procházky v přírodě. A čím více zeleně v ní bude, tím pro psychickou rovnováhu lépe! Slibné účinky má také jóga s meditativním působením, plavání či nějaká týmová hra. Ono je ale v podstatě jedno, u čeho přesně své křivky rozhýbete, důležité je, aby vás to bavilo a těšilo. A co si budeme povídat, najít si ty dvě hodiny týdně, to by nemuselo být tak těžké…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:07
54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat