Digitální detox je zdraví prospěšná věc

Jak to máte se svým mobilem, nepřerůstá vám vztah k němu už přes hlavu? Následky na sebe nenechají dlouho čekat. A vůbec, dejte si digitální detox ještě dnes!

Moderní technologie jsou úžasná věc. Přemýšleli jste ale někdy o tom, kolik času denně jste před notebookem nebo máte v ruce mobil – tedy mimo práci? Může to být totiž klidně i pět hodin, jak sdělují poznatky studie, o nichž informuje zahraniční server Daily Mail. Z těch vyplývá, že k závislosti na těchto přístrojích bývají více náchylnější ženy, které jejich používáním stráví v průměru 79 dní ročně, muži pak „jen“ necelé dva týdny.

Temná stránka pokroku

Že všeho moc škodí, to je známé úsloví. Bezpodmínečně se týká i náklonnosti k mobilům, tabletům a dalším „hračkám“, bez kterých si neumějí svůj život představit nejen dospělí, ale i dospívající a děti. Žádné věkové kategorii však tento novodobý zlozvyk ani trochu neprospěje. Lékaři varují, že modré světlo, jež tato zařízení vyzařují, škodí očím a mate přirozené biologické hodiny těla, což vede k problémovému usínání, nočnímu buzení i spánkové deprivaci. S ní pak přímo souvisí únava, zvýšené riziko nadváhy i větší pravděpodobnost rozvoje chronických chorob, a to včetně rakoviny a diabetu. Jsou tu ale i jiná znepokojující fakta.

Jsem on-line a zralý na prášky

„Opičí láska“ k počítači nebo smartphonu může mít obrovský dopad také na psychiku, neboť bývá častou příčinou depresí, úzkostí a celkové emoční nestability. Takové závěry přináší americký výzkum zveřejněný v magazínu Personality and Individual Differences. Dočetli bychom se v nich i to, že těmto duševním úskalím jdeme naproti pouhými 60 minutami na sociální síti, kde se snažíme „lajky“ a pozitivními reakcemi uspokojit a hlavně nezklamat své virtuální přátele. Prostě a jednoduše – chytrý telefon prakticky představuje zdravotní časovanou bombu, kterou si každý nosí v kapse. Aby ale nebouchla v té vaší, experti doporučují pravidelný digitální detox. Co je tohle za terapeutickou kúru?

Méně internetu, více života

Jak již název napovídá, jde o omezení elektronických přístrojů. Cílem takového detoxu není odstranit technologie z vašeho života nadobro, ale spíše je udržet pod kontrolou. Tím se dle odborníků více zapojíte do reálného života a upevníte fyzickou i psychickou kondici. Pokud víte, že se telefonu či tabletu na celý den vzdát nedokážete, můžete zkusit lehčí detoxikační verzi. Odložte ho alespoň ihned po příchodu domů, nastavte si nízký limit jeho používání a vypínejte ho hodinu před spaním.






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat