Většina lidí si špatně čistí uši

Je ušní maz známkou špatné hygieny? A čím ho vlastně odstraňujete? Jestli nechcete přijít o sluch, zbavte se starých známých vatových tyčinek a buďte k jednomu ze svých základních lidských smyslů něžnější!

Příroda má vždycky dost dobré důvody, proč tvoří to a ono. A to se týká i ušního mazu, pro který mají odborníci speciální pojmenování. V lékařském prostředí se mu říká cerumen – a pochopitelně se netvoří jen proto, aby lidem otravoval život. Má svůj úkol. Slouží k ochraně zvukovodu, bez ohledu na to, jak ošklivě vypadá. Jenže právě pro jeho vzhled se ho mnozí nešetrně zbavují, což je pochopitelně velká chyba.

Červená pro nečistoty a bakterie

Stejně jako většina částí lidského těla jsou i uši naprosto soběstačné. Mají přirozený čisticí mechanismus, který spočívá v tom, že přirozeně produkují ušní maz, jenž migruje z hloubky uvnitř zvukovodu ven na okraj uší. Právě on vytváří fyzickou bariéru chránící ucho před hmyzem, bakteriím, prachem a infekcemi. Jakmile proti mazu jdete s vatovou tyčinkou, pravděpodobně ho zatlačíte zpátky do ucha, kde dochází k jeho hromadění a tvrdnutí, což je nežádoucí.

Co všechno se může stát?

Jakékoli změny podobného charakteru, tedy zúžení nebo ucpání zvukovodu v důsledku neopatrné manipulace s nežádoucími předměty, nahrávají infekčním a dermatologickým onemocněním, ale v tom horším i případě i ztrátě sluchu. Byť malý zásah do ucha zkrátka a dobře může narušit normální migrační proces a na to se nabalují další potíže. Takže ne, ušní maz není známkou špatné hygieny a vlastně je moudré o něj pečovat jako o vítaného ochránce vlastního zdraví.

Neubližujte si a investuje o pár korun navíc

Na vatové tyčinky tedy jednou provždy zapomeňte, chce to kapky, které ušní maz změkčují, tudíž mu umožňují přirozeně cestovat ven z ucha a zároveň zvláčňují zvukovod. Takové seženete v lékárnách už okolo stokoruny. Jistě, jsou o něco málo dražší než vatové tyčinky, ale váš sluch díky nim bude v bezpečí.

Výborným pomocníkem k samostatnému čištění uší a změkčení ušního mazu jsou i ušní svíce. Hořením svíce dochází k prohřátí a mírnému podtlaku v uchu, který nasává sekret. Svíce se nechává dohořet kousek nad samotným uchem a následně se vyjme. Kus obvykle přijde na 30 korun. Platí však, že jestli máte jakékoli potíže v důsledku nahromadění mazu, doporučuje se vyhledat lékařské ošetření.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat